You are currently viewing Test alapú relaxációs gyakorlatok

Test alapú relaxációs gyakorlatok

Keleten már kétezer évvel ezelőtt is tudták, hogy a teljes nyugalom állapotának eléréséhez nem elegendő csupán lelki munkát végezni – a testtel való törődés legalább ennyire fontos. Pálmalevelekre, kőtáblákba és bőrökre vésett írásaikban foglalkoztak a különböző testgyakorlatokkal, illetve ajánlásokat fogalmaztak meg a táplálkozással és a folyadékfogyasztással kapcsolatban is. Ezek a gyakorlatok a 20. század második felében kezdtek el elterjedni a nyugati világban és a pszichológiai kutatásokkal együtt számos új, modern módszer is létrejött belőlük.

Az alábbiakban két olyan technikát mutatunk be Nektek, amely a fizikai gyakorlatokon keresztül segít ellazulni.

JÓGA:

Indiában a jóga nem csupán egy edzés, hanem egy tulajdonképpeni életmódprogram, amelyben a lelki gyakorlatok, a testi gyakorlatok és az életviteli szabályok alkotnak egy teljes rendszert és a tudati emelkedést szolgálja. Maga a jóga szó egyesülést, összekötést jelent.A testi munkát az ászanák kivitelezése szolgálja – olyan kitartott testhelyzetek, amelyekhez test-tudat egyensúly szükséges, és az egyensúly elérésekor megszűnik a test feszültsége, beáll a nyugalom. A jógát akár otthon is gyakorolhatod, Youtube-on is találsz ingyenes gyakorlatsorokat.

👣 Mire lesz szükséged hozzá?
– jógaszőnyeg, kényelmes ruha, víz, kellemes zene

AUTOGÉN TRÉNING

Az autogén tréning német eredetű gyakorlatsor és azon alapszik, hogy a külöböző élettani változásokhoz különböző testérzetek társulnak. A figyelmen, a tudatosításon és az egyes testrészek ellazításán keresztül elérhető egy mélyen relaxált állapot, amikor a lelkiállapotunk már nem okoz feszülést a testben. Az autogén tréninghez meg kell tanulnod azt a vizualizációs készletet, amelyet ismételgetve eljutsz a relaxált állapotba, cserébe viszont akár az irodai székben is végezhető.

🌿 Mire lesz szükséged hozzá?
– 10 perc szünetre

Mindkét technikával kapcsolatosan fontos, hogy eleinte gyakorlást igényel, és minél többet gyakorolsz, akár oktatóval is, annál magabiztosabbá válsz és önállóan is fogsz tudni gyakorolni. Próbáltad már valamelyik gyakorlatot?