Mikrobiom vizsgálat – új dimenzió a diagnosztikában

Forradalmian új lehetőség a diagnosztikában, mellyel feltérképezhető immunrendszerünk állapota, és fény derülhet számos kellemetlen panasz eredetére. A fájdalommentes mikrobiom, azaz bélflóra vizsgálat során fény derül a flórát alkotó baktériumtörzsek összetételére, melyek lehetnek hasznos és szükséges, valamint kifejezetten káros, azaz patogén baktériumtörzsek is. A jótékony törzsek hiánya, és a patogének elszaporodása elégtelen felszívódáshoz és kellemetlen panaszokhoz vezethet. Számos életmódbeli tényező, mint pl.: stressz, helytelen táplálkozás, mozgásszegény élet, alváshiány, felületes alvás, de akár egy antibiotikum kúra vagy a hormonális fogamzásgátlók használata is kedvezőtlenül befolyásolhatja bélflóránk állapotát. Helyreállítása bonyolult feladat, magasan képzett, tapasztalt szakembert kíván. Központunkban vezető hagyományos kínai orvosunk, Papp János ismerte fel, hogy a különböző panaszokkal hozzá forduló páciensek tünetei mögött diszbiózis, azaz a bélflóra felborulása áll, és a ma már a legmodernebb laborral szorosan együttműködve gyógyítjuk a hozzánk fordulókat.

Gyakran a vérkép és a különböző kivizsgálások sem derítenek fényt az olyan életminőséget rontó panaszok okára, mint a hajhullás, bőrpanaszok (ekcéma, akné), emésztési nehézségek vagy a fülzúgás, azonban a mikrobiom vizsgálattal feltérképezhetjük a probléma hátterét, és ezáltal tudjuk a legpontosabb kezelési tervet felállítani.

Milyen panaszok esetén javasoljuk a mikrobiom vizsgálatot?

Endokrin

Mentálhigiéné

Belgyógyászat

bőrgyógyászat

Neurológia

Életmód

Mit tudhatunk meg a mikrobiom vizsgálat eredményéből?

A bélflóra összetétel megmutatja azt, hogy mennyire szívódnak fel tápanyagok, vitaminok, fény derülhet a háttérben meghúzódó hormonális betegségek (pl. pajzsmirigy probléma, inzulinrezisztencia, endometriózis, meddőség, mellékvese kimerülés) okára, amelyeket a legtöbb esetben belső gyulladások okozhatnak. Kezelhetőek lesznek a korábban gyógyíthatatlannak hitt betegségek (bélbetegségek, SIBO), megszüntethetővé válhat a puffadás. Sőt a régóta fennálló fülzúgással járó kellemetlenségek mögött az esetek többségében is gyulladások állnak, amelyet így célzottabban tudunk kezelni. 

A bélflóra összetétel nagyban befolyásolja gondolkodásunkat, elváltozása a bél-agy tengelyen számos borulást eredményezhet, amely depressziót, dekoncentráltságot, fáradékonyságot, idegrendszeri tüneteket idézhetnek elő. Számos esetben bebizonyosodott az is, hogy a hisztamin intoleranciát a felborult mikrobiom-egyensúly okozza, helyreállításával pedig teljes egészében megszüntethetőek a különböző tünetegyüttesek

Hogyan zajlik a mikrobiom vizsgálat és a bélflóra helyreállítás?

belflora-vizsgalat-mikrobiom-tanacsadas
1
20220309_130310
1

MINTAVÉTEL

A vizsgálat székletmintából történik, melyet otthon kényelmesen, egyszerűen és higiénikusan lehet begyűjteni, melyhez minden utasítás megtalálható a használati útmutatóban. A mintavételhez szükséges eszközöket központunk recepcióján lehet átvenni vagy igény szerint postázni tudjuk. A készlet tartalmaz egy kérdőívet, melyben az étkezési szokásokról és a kórelőzményről szükséges nyilatkozni. Elakadás esetén munkatársaink szívesen segítenek.

A mintát a kitöltött kérdőívvel együtt a kapott borítékban postán kell feladni laborpartnerünk részére. Javasoljuk, hogy ajánlottan és elsőbbséggel történjen a feladás, hogy minél hamarabb elkezdhessék a minta vizsgálatát.

LABORVIZSGÁLAT

Partnerlaborunk alapvetően nem hagyományos mikrobiológiai labor, ahol a baktériumokat különböző táptalajokon tenyésztéssel és mikroszkópokkal vizsgálják. Ennek a hagyományos vizsgálatnak az a hátránya, hogy sok esetben a baktériumok nem képesek a testen kívül életben maradni, vagy csak olyan kis létszámban vannak jelen, hogy más baktérium fajok elnyomják őket a tenyésztéses vizsgálatok során. Genetikai állományuk azonban, hála a speciális mintakonzerválási eljárásunknak, megörződik és kimutatható az újgenerációs szekvenálási technológiának köszönhetően.

Ezzel a technikával az összes mintában található baktérium genetikai lenyomatát azonosítani tudjuk. Ez a technika a jelenleg elérhető technológia csúcsát képviseli.

TANÁCSADÁS

A labor a kiértékelés után egy körülbelül 50 oldalas dokumentumot küld a páciens bélflórájáról, melyet mikrobiom specialista dietetikusunk elemez. Fontos, hogy a vizsgálati eredmény legalább három munkanappal a konzultáció előtt megérkezzen szakértőnkhöz, hiszen a lelet értelmezése és a kezelési terv összeállítása órákat igényel.

Tanácsadásunkon a dietetikus szakember ismerteti a kapott eredményeket, elmagyarázza az összefüggéseket, és felvázolja a kezelési tervet, amely tartalmazza a megfelelő étrendkiegészítő készítmények használatán túl a táplálkozás megreformálását is.

TERÁPIA

A kezelés minden esetben személyre szabott, hiszen mikrobiomunk olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk. A legtöbb esetben a dietetikus meghatározott ideig tartó speciális diétát javasol illetve megfelelő sorrendben speciális készítményeket, prebiotikumokat, étrend kiegészítőket kell alkalmazni. A szakértő ezen felül életmódbeli változtatásokat is elrendelhet, mint a rendszeres mozgás, pihenés, és szükség szerint kiegészítő kezeléseket is javasolhat.

A felírt készítmények az előírt sorrendben, mennyiségben és módon történő alkalmazása nélkülözhetetlen a kezelés sikerességéhez! Nagyon fontos, hogy mindenki a saját kezelési tervét kövesse, mert ami az egyik esetben orvosság, az egy másik páciens bélflórájára káros hatással lehet!

Mikrobiom vizsgálat és kiértékelés

170 000 Ft
 • Mintavételi doboz
 • Mikrobiom laborvizsgálat
 • 50 oldalas labor általi kiértékelés
 • Mikrobiom specialista dietetikus általi kiértékelés
 • kb. 20 oldalas mikrobiom segédanyag
 • Személyre szabott kezelési terv
 • Táplálkozás beállítás
 • Életmódváltó munkafüzet
 • Ajándék táplálkozás konzultáció

Rólunk mondták

A 10+ év szakmai tapasztalat és a közel 1500 gyógyult páciens után biztosak vagyunk abban, hogy megtaláljuk a választ a tüneteid okára!

A Dr. Vitál műsorában hagyományos kínai orvosunk, Papp János beszélt a mikrobiom vizsgálatok fontosságáról és a bélflóránk és immunrendszerünk közötti összefüggésről.

Miért válaszd a Medical Healing Point Egészségközpontot?

NAPRAKÉSZ TUDÁS

A humán mikrobiom egészség meghatározó faktoraira csak a közelmúltban figyeltek fel, és azóta rohamléptekben kutatják működését, összetételét és szervezetünkre gyakorolt hatásait.

Központunk egyedülálló módon, szoros, mindennapi kapcsolatban áll partnerlaborunkkal, ahol több mint 40 mikrobiológus kutat és figyeli a legújabb kutatási eredményeket, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerrel.

Ez azt jelenti, hogy szakértőink mögött, akik maguk is folyamatos szakmai képzéseken vesznek részt, valódi mikrobiológus kutatói háttér is áll, így központunk a hazai mikrobiomelemzés élvonalát képviseli.

KOMPLEX KEZELÉSEK 

Fontosnak tartjuk, hogy a különböző vizsgálati-, illetve laboreredményeket együttesen értelmezzük a hagyományos kínai orvoslás, a képalkotó diagnosztika és a biofeedback mérések eredményeivel. 

Pácienseink tüneteit holisztikusan közelítjük meg, és mindent megteszünk, hogy természetes, szelíd módszerekkel, valódi gyógyulást érjünk el.

A megoldás ugyanis sokszor az összefüggésekben rejlik. A különböző hormonok, ásványi anyagok és további faktorok egymáshoz viszonyított – akár határértéken belüli mennyisége – azonnali válasz lehet a nehézségekre. 

VALÓDI TAPASZTALAT

Központunk eddig több, mint 1500 gyógyulni vágyó páciensnek segített. Mikrobiom szakértő dietetikusaink minden új szakmai képzésen részt vesznek, hogy tudásuk mindig a legnaprakészebb legyen. Emellett, rendelőnkben minden kérdéses esetet teamként, azaz együtt elemzünk, minden szakemberünk legjobb tudását és gyakorlatát felhasználva.

Főprofilunk a mikrobiom elemzés, és nem csak mellékesként, havonta egy- két vizsgálat eredménye jut el hozzánk, hanem havi viszonylatban akár több száz is, így szakembereink nagy rutinnal és még nagyobb tudással rendelkeznek a minták elemzésével kapcsolatban.

Fontos,  olyan szakemberhez forduljunk, aki a téma szakértője, és nem csak érdeklődő dietetikus vagy orvos, hiszen a mikrobiom vizsgálatok elemzése egy külön tudomány, mely teljes embert kíván.

A leggyakoribb kérdések, amelyek benned is felmerülhetnek

 • Nekem a fejem fáj, a hajam hullik, fogyni nem tudok...mi köze ennek a beleimhez?

  Kis túlzással, mindenhez köze van a beleid állapotának és összetételének, ami a testedben történik. Hogy miért? Mert itt szívódnak fel a tápanyagok, termelődnek hormonok, és igen gyakran gyulladások melegágya ez a terület, ami természetesen egész testünkre hatással van.

 • már csináltattam máshol mikrobiom vizsgálatot, kérhetem csak az elemzést?

  Ez minden esetben egyedi elbírálás függvénye. Tapasztalataink szerint a legtöbb közismert vizsgálati centrum által értékesített mikrobiom vizsgálat olyan kevés faktort vagy törzset vizsgál, amivel nem tudunk elindulni. Ezért is nagyon fontos megválasztani a megfelelő szakembert, és az általa javasolt vizsgálatot elvégeztetni, hiszen ez egy költséges vizsgálat, és senki nem szeretne kétszer áldozni rá. Meglévő lelettel kapcsolatos kérdésekkel a recepciónkon tudnak segíteni: [email protected]

 • nekem nincsenek emésztési panaszaim. így is lehetséges, hogy a mikrobiomom felborult?

  Igen. Gyakran előfordul, hogy az emésztés normális, vagy annak gondolja a páciens, mégis diszbiózis áll fenn. A bélflóra felborulása sokszínű tüneteket tud produkálni, így önmagában a panaszmentes emésztés nem zárja ki a diszbiózist.

 • vidéken élek, nem tudok személyesn részt venni a vizsgálaton. Mi a teendő ez esetben?

  A mintavételi dobozt postázni tudjuk, a minta szintén postázva kerül a laboratóriumba, a tanácsadást igény szerint online is biztosítjuk, így egyáltalán nem szükséges a személyes jelenlét.

 • Gyermekem számára vásárolnám, lehetséges ez?

  Természetesen.

 • Kérhetem csak a vizsgálatot elemzés nélkül?

  Erre is van lehetőség, azonban szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy laikusként a labortól kapott elemzést nem lehet értelmezni. Minden esetben ajánljuk, hogy szakember dolgozza fel a kapott eredményeket.

mikrobiom szakértőink

 

Balázs Dorottya

 

 

Igar Orsolya

 


Repcsák Regina


Egészségközpontunk mEGKÖZELÍTÉSE

20220309_164828

Egészségközpontunk Budapesten, az Andrássy út közvetlen szomszédságában, a Kodály köröndnél található, két épületben, ahol minden a Te gyógyulásodat szolgálja. Autóval a közeli utcákban tudsz parkolni, tömegközlekedéssel pedig az 1-es metró (földalatti) és a 105-ös busz Kodály körönd megállójától 3 perc sétával megközelíthető.

Cím: 1063 Budapest, Szinyei Merse utca 6. fszt.1.

Telefonszám: +36-30-630-6396

Email (iroda): [email protected]

Email (recepció, bejelentkezés, lemondás): [email protected]

KÉRDÉSEM VAN A MIKROBIOM ELEMZÉSSEL KAPCSOLATBAN!

×
×

Cart