Itt az idő egyet kávézni! Vagy mégsem?

Pro és kontra a kedvenc feketénkről 

A  K Á V É.  

 A baráti beszélgetések tökéletes kiegészítője, szürke hétköznapjaink motorja, fénypontja. A legtöbben talán nem is az ízét imádjuk annyira, hanem azt az életérzést, amit ad: kikapcsolódást, a gondtalanság, a tökéletes élet érzését, még ha csak néhány percre is. Emlékek, élmények, megélések. Ezt tudja a kávé.  

Teljes cikkünk első részében az kávéfogyasztás pozitív hatásairól olvashattok.  

 A kávénak, mint azt a kávéforgalmazók és fogyasztók is előszeretettel hangoztatják, számos szuper hatása van a szervezetünkre. Fontos azonban tudatosítanod, hogy kizárólag akkor tudnak érvényesülni ezek a jótékony hatások, ha kedvenc feketédet mértékletesen fogyasztod! Ellenkező esetben ugyanis kizárólag a káros, negatív hatásai tudnak érvényesülni. 

Ezért érdemes tehát mértékletesen (azaz napi 1 alkalommal) kávét fogyasztanod:  

  • A rendszeres, kis mennyiségű kávéfogyasztás akár 12%-kal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, mivel javítja a szénhidrát anyagcseréhez kapcsolódó markereket és csökkenti az étvágyat.
  • A kávét tekinthetjük úgy, mint igazi SUPERFOOD-ot: tele van antioxidánssal, ezáltal gyulladáscsökkentő, javítja a májműködést, csökkenti a cukorbetegség és a vesekő kockázatát. Itt kiemelten igaz, hogy jótékony hatása csak akkor érvényesül, hogyha mértékkel fogyasztjuk, feketén vagy hozzáadott cukortól mentes, növényi tejjel. 
  • Egy csésze fekete kávé tartalmaz B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikotinsav), B5 (pantoténsav) és B9 (folsav) vitamint, valamint többek között káliumot, mangánt. 
  • Koffein segíti a zsírégetést azáltal, hogy akár 10%-al gyorsítja az anyagcserét. Érszűkítő hatása révén gyorsabban kezdi el pumpálni a vért a szívünk, felmegy a pulzus, ezáltal több kalóriát égetünk. Ezt a hatását használják ki a táplálékkiegészítő-gyártók is, és pakolják bele a koffeint a különböző zsírégető készítményekbe.  
  • Csökkenti a fáradtságérzetet és javítja a kognitív képességeket. Segít fókuszálni, gyorsítja az agyműködést és növeli a teljesítőképességet, azáltal, hogy hatással van agyunk fontos neurotranszmittereire, melyek a koncentrációért és jókedvért felelősek. Izgatja dopamintermelő idegsejtjeink, ezzel pedig csökkentheti a Parkinson-kór és Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. 

Sok szempontból érdemes tehát ezt a szuper italt fogyasztanunk, de ne felejtsétek el elolvasni cikkünk következő részeit sem!

Steiner-Ónodi Nikolett