Az ezerarcú hisztamin intolerancia

Az emberi szervezet működése az egyensúly elvén alapszik. Ha kibillen az egyensúlyából, az egyébként jótékony hatású enzimek vagy az ún. jó baktériumok is okozhatnak kellemetlen tüneteket.

Így van ez a hisztamin esetében is, amelynek fontos élettani funkciója, hogy segítse az immunrendszer munkáját azzal, hogy gyulladás kialakításával a sérült sejteket és szöveteket lebontja, kitisztítja. Nagy mennyiségű felszabadulása viszont súlyos, allergiára vagy asztmára hasonlító tüneteket okozhat. 

A hisztamin egy neurotranszmitter (ingerületátvivő információs anyag), amelyet az ún. hízósejtek, illetve a bazofil granulocitáknak nevezett fehérvérsejtek tárolnak és bocsátanak ki; azonban napjaink étkezési szokásai során kívülről is folyamatos hisztaminforrásokat viszünk be a szervezetünkbe. Ilyenek az érlelt sajtok, a borok, a citrusfélék, az erjesztett/kovászolt ételek, illetve a tartósított húsfélék is. Sőt, bizonyos gyógyszerek, illetve a tartós stressz és a magas hisztaminszint között is szoros kapcsolat figyelhető meg.

 

A hisztamin magas szintje esetén a szervezet igen változatos tünetekkel reagál:

A diagnózis

Ha még nincs diagnózisod, de tapasztalt tüneteid alapján hisztamin intoleranciára gyanakszol, úgy minden esetben egy komplex állapotfelmérésen szükséges részt venned a kezelések megkezdése előtt, ahol Papp János hagyományos kínai orvos a  laborleletek elemzését kiegészíti  HKO diagnosztikai módszereivel, és ez alapján javasolja majd a megfelelő terápiát. Ehhez szükséges egy nagyrutin+ DAO enzimszint mérés laborlelete, illetve specifikus panaszok esetén egyéb kiegészítő vizsgálatokra (Pl.: szérum réz és cink, magnézium, B12, D-vitamin szint, aktív B6-vitamin szint, triptáz (mastocytosis kizárása)) is szükség lehet. Amennyiben segítsége van szükséged, munkatársaink készséggel állnak rendelkezésedre és megválaszolják esetleges kérdéseid. A folyamat a következő: 

Időpont egyeztetés recepciónkon

Beutaló és kedvezmény emailen

Vérvétel

Anamnézis felvétele munkatársunkkal

Komplex állapotfelmérés Papp Jánossal

Kezelési terv ismertetése

A KIvizsgálást végzi

Papp János
hagyományos kínai orvos

Ha van diagnózisod, és ahhoz szeretnél táplálkozási javaslatokat vagy elakadtál a diétában, tanácstalan, vagy esetleg szeretnél  segítséget kérni a hisztamin elimináció utáni visszavezetésben és az egyéni tolerancia kitapasztalásában, akkor javasolt: 60 perces dietetikai konzultáció. 

akikkel A dietetikai tanácsadáson találkozol

 

Igar Orsolya

 


Repcsák Regina


 

Béres Krisztina

 

A kezelés

Amennyiben a laborértékek visszaigazolják a szervezet hisztaminfeldolgozási képességét (alacsony DAO szint és a gyulladásra utaló értékek magas szintje), nagyon fontos, hogy egyrészt a gyulladásokat csökkentsük, másrészt a szervezet hisztaminfeldolgozó képességét helyreállítsuk. Az esetek jelentős részében a diéta elegendőnek bizonyul, de egyéni esetekben, a tünetek és állapot függvényében kiegészíthető étrend-kiegészítőkkel (esetleges ásványi anyag-, és vitaminhiány pótlására).

Egészségközpontunkban minden esetben komplex, egymás hatását támogató megoldásokat használunk, a labordiagnosztika és a hagyományos kínai orvosi kivizsgálás eredményei alapján személyre szabott kezelési tervet készítünk. Gyulladásos, magas hisztaminszinttel járó állapotok esetén akupunktúrával, speciális hisztamindiétával és a hormonegyensúly beállításával egyéni ritmusban segítjük a folyamatot.

Miért mi?

Mert végig kísérünk a folyamaton: személyre szabjuk a hisztamin intoleranciás javaslatokat, illetve összeegyeztetjük az élethelyzeteddel azt.

Mert az első konzultáció után sem engedjük el a kezed, és másfél hónap múlva várunk kontroll konzultációra. A két konzultáció közti rövid-egyszerű kérdésekre email-es egyeztetési lehetőséged is van.

Mert központunkban komplex megoldásokat kínálunk, így ha szükségessé válik, van lehetőség egyéb diagnosztikai és kezelési módszereket alkalmazni.

Mert munkatársaink magasan képzett, empatikus szakemberek, akik folyamatosan képzik magukat és figyelemmel kísérik a legújabb kutatásokat.

GYAKORI KÉRDÉSEK

 • eLÉG HA CSAK HISZTAMIN NÉZNEK A LABORIZSGÁLATON?

  Sajnos nem elég (vér) szérum hisztamin szintet nézetni, mert egy napon belül is erősen ingadozik a vér plazma hisztamin szintje.

 • mennyi idő után tapasztalhatok javulást?

  Nagyon egyéni, valaki már pár nap múlva javulást tapasztal és valaki csak pár hét vagy akár hónapok múlva lesz jobban.

 • megtudhatom, hogy mi volt a Hisztamin intolerancia kialakulásának oka?

  A hisztamin intolerancia kialakulásának számos oka lehet pl.: enzimdefektus, hormonális problémák, bélflóra egyensúlyi állapotának felborulása, olyan gyógyszer szedése, ami gátolja a hisztamin lebontását.). Éppen ezért a kezelése is összetett. A diétán kívül szükségessé válhat a bélflóra egyensúlyának helyreállítása, bélfal regenerálása, gyulladásos folyamatok mérséklése, stresszkezelési technikák elsajátítása, mentálhigiénés konzultáció, kíméletes mozgásforma választása.

 • Mennyi ideig tart a kezelés?

  Egyénileg eltérő, de általában 1,5-3 hónap.

 • már próbáltam diétát de nem javult az állapotom, miért lehet ez?

  A probléma összetett, általában szükség van orvosi és dietetikai konzultációra is, és gyakran mentálhigiénés segítséget is igényel a páciens. A pontosabb diagnózishoz a DAO enzimszint mérésén kívül más értékek vizsgálatára és egyéb diagnosztikai módszerek alkalmazására is szükség lehet.

 • Kérhetem csak a vizsgálatot elemzés nélkül?

  Erre is van lehetőség, azonban szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy laikusként a labortól kapott elemzést nem lehet értelmezni. Minden esetben ajánljuk, hogy szakember dolgozza fel a kapott eredményeket.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE, ÉS TÖLTSD LE INGYEN HISZTAMIN SEGÉDLETÜNKET!

ÁRAK

Komplex kivizsgálás (hagyományos kínai orvoslás diagnosztika+labordiagnosztika) 1 alkalom | 60 perc | 40 000 Ft
Konzultáció 1 alkalom | 15 perc | 15 000 Ft
Visszatérő páciensnél új kivizsgálás 1 alkalom | 20-30 perc | 25 000 Ft