Hisztamin Intolerancia

Az emberi szervezet működése az egyensúly elvén alapszik. Ha kibillen az egyensúlyából, az egyébként jótékony hatású enzimek vagy az ún. jó baktériumok is okozhatnak kellemetlen tüneteket.

Így van ez a hisztamin esetében is, amelynek fontos élettani funkciója, hogy segítse az immunrendszer munkáját azzal, hogy gyulladás kialakításával a sérült sejteket és szöveteket lebontja, kitisztítja. Nagy mennyiségű felszabadulása viszont súlyos, allergiára vagy asztmára hasonlító tüneteket okozhat. 

A hisztamin egy neurotranszmitter (ingerületátvivő információs anyag), amelyet az ún. hízósejtek, illetve a bazofil granulocitáknak nevezett fehérvérsejtek tárolnak és bocsátanak ki; azonban napjaink étkezési szokásai során kívülről is folyamatos hisztaminforrásokat viszünk be a szervezetünkbe. Ilyenek az érlelt sajtok, a borok, a citrusfélék, az erjesztett/kovászolt ételek, illetve a tartósított húsfélék is. Sőt, bizonyos gyógyszerek, illetve a tartós stressz és a magas hisztaminszint között is szoros kapcsolat figyelhető meg. 

A hisztamin magas szintje esetén a szervezet igen változatos tünetekkel reagál. Ilyenek az:

  • emésztőrendszeri panaszok: puffadás, feszülés, görcsök, émelygés, hányinger
  • légzési nehézségek: nehézlégzés, fulladás, köhögés
  • menstruációs zavarok: fájdalmas menstruáció (a hisztamin simaizomzat-összehúzó hatása miatt), rövid vérzés (2-3 napos)
  • allergia-jellegű tünetek: tüsszögés, szem-, és orrfolyás, ödéma, viszketés
  • fejfájás, szédülés
  • fülzúgás
  • súlyos esetben kardiovaszkuláris tünetek: hirtelen vérnyomásesés, szapora szívdobogás

Amennyiben a laborértékek visszaigazolják a szervezet hisztaminfeldolgozási képességét (alacsony DAO szint és a gyulladásra utaló értékek magas szintje), nagyon fontos, hogy egyrészt a gyulladásokat csökkentsük, másrészt a szervezet hisztaminfeldolgozó képességét helyreállítsuk. 

Egészségközpontunkban minden esetben komplex, egymás hatását támogató megoldásokat használunk, a labordiagnosztika és a hagyományos kínai orvosi kivizsgálás eredményei alapján személyre szabott kezelési tervet készítünk. Gyulladásos, magas hisztaminszinttel járó állapotok esetén akupunktúrával, speciális hisztamindiétával és a hormonegyensúly beállításával egyéni ritmusban segítjük a folyamatot.

A KIvizsgálást végzi:

Papp János
hagyományos kínai orvos

A kivizsgálásra időpontot a +36 30 630 6396 telefonszámon kérhet.