Az élet folyamatos ingerei, kihívásai folyamatos feszültséget jelentenek valamennyiünk számára. Ez lehet fizikai, szellemi vagy lelki feszültség. Bármelyik is van jelen, tartós megléte kibillenti a test és lélek egyensúlyát. Elveszítjük lábunk alól a talajt, agresszívvá vagy depresszióssá válhatunk, elveszítjük a kreativitásunkat, vállalkozó kedvünket. Ezek a folyamatok felemésztik a test energiáit, gyengítik a szerveket, az immunrendszert és megbetegítenek. Ekkor már mindegy, hogy a betegség okozta a lelki gondot, vagy fordítva. A testet és a lelket is gyógyítani kell.

Mi a mentálhigiéné?

A mentálhigiéné a lelki egészség megőrzését és helyreállítását célzó tudományág és gyakorlat. Az ilyen jellegű foglalkozások során a szakember segít az egyéneknek a stressz és a lelki terhek kezelésében, az életminőség javításában, valamint a testi-lelki egyensúly helyreállításában.

Kiknek ajánlott a mentálhigiéné kezelés?

A mentálhigiénés foglalkozás/ülés különösen ajánlott azoknak, akik:

A mentálhigiéné foglalkozások menete

A mentálhigiénés foglalkozások/ülések általában 60-90-120 percig tartanak. Az esetek többségében legalább 4-6 alkalomra van szükség a konkrét probléma megoldásához, illetve a szükséges és később önállóan alkalmazható technikák elsajátításához.

A relaxáció hatásmechanizmusa

Fiziológiai szempontból a relaxáció hatására módosulnak a testben az adrenalin, a noradrenalin, a kortizol és más hormonszintek, valamint bizonyos agyi folyamatok is megváltoznak, ettől a test működési egyensúlya helyreáll.

Lelki szempontból legalább ekkora segítséget nyújt. Bárki fel- illetve megszabadulhat a nyomasztó emlékek súlyától, a tehetetlenség érzésétől. Kreatív megoldásokat találhat adott problémákra, visszaszerezheti az önbizalmát, megtalálhatja önmagát.

 

STRESSZKEZELÉSI TECHNIKÁK

A foglalkozásokon különös hangsúlyt fektetünk a stresszkezelésre. Az egyének különböző technikákat sajátíthatnak el a mindennapi stressz hatékony kezelésére. Ezek a technikák közé tartozhatnak:

ELLENJAVALLATOK

Igazolt mentális betegségek, mint például borderline személyiségzavar vagy skizofrénia esetén ellenjavallt a kezelés.

Bárkányi Andrea

Aki a kezelést végzi:

Bárkányi Andrea

mentálhigiénés szakember

ÁRAK

Mentálhigiéné foglalkozás 60 perc1 alkalom | 60 perc | 22 000 Ft
Mentálhigiéné foglalkozás 90-120 perc

1 alkalom | 90- 120 perc | 35 000 Ft

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A tudat mélyebb szintjein felidézzük azokat az élethelyzeteket, amelyeknek a feldolgozása nehzésget okoz, majd egy instruált feladatsoron megyünk végig, számos esetben különböző, személyre szabott vizulaizációs vagy mélymeditációs technikák, illetve ezek kombinációjának alkalmazásával. A kezelések hatására a belső feszültség kivezethető, akár véglegesen megszüntethető.

A kezelés nem jár sem eszméletvesztéssel, sem tudatvesztéssel. Az ülés során végig tudatunknál vagyunk, a szakember a relaxált, fókuszált állopot elérésében segít bennünket, amely legfeljebb egy sokkal nyugodtabb, koncentráltabb, meditatív jellegű állapotot hozhat létre.

A kezelések száma nagyban függ attól, hogy mennyire érzi magát valaki feszültnek, mennyire tud ellazulni, koncentrálni, valamint attól is, mennyire erős a pszichés terheltség, lelki háttér.  Sok esetben egyetlen kezelés megoldhatja a problémát, de régóta elhúzódó tünetek, hosszú évek óta fennálló stresszes környezet esetén akár 3-7 kezelésre is szükség lehet. Két kezelés között javasolt 2-3 hét szünetet tartani.