Mikrobiom vizsgálat – új dimenzió a diagnosztikában

Forradalmian új lehetőség a diagnosztikában, mellyel feltérképezhető immunrendszerünk állapota, és fény derülhet számos kellemetlen panasz eredetére. A fájdalommentes mikrobiom, azaz bélflóra vizsgálat során fény derül a flórát alkotó baktériumtörzsek összetételére, melyek lehetnek hasznos és szükséges, valamint kifejezetten káros, azaz patogén baktériumtörzsek is. A jótékony törzsek hiánya, és a patogének elszaporodása elégtelen felszívódáshoz és kellemetlen panaszokhoz vezethet. Számos életmódbeli tényező, mint pl.: stressz, helytelen táplálkozás, mozgásszegény élet, alváshiány, felületes alvás, de akár egy antibiotikum kúra vagy a hormonális fogamzásgátlók használata is kedvezőtlenül befolyásolhatja bélflóránk állapotát. Helyreállítása bonyolult feladat, magasan képzett, tapasztalt szakembert kíván. Központunkban vezető hagyományos kínai orvosunk, Papp János ismerte fel, hogy a különböző panaszokkal hozzá forduló páciensek tünetei mögött diszbiózis, azaz a bélflóra felborulása áll, és a ma már a legmodernebb laborral szorosan együttműködve gyógyítjuk a hozzánk fordulókat.

Gyakran a vérkép és a különböző kivizsgálások sem derítenek fényt az olyan életminőséget rontó panaszok okára, mint a hajhullás, bőrpanaszok (ekcéma, akné), emésztési nehézségek vagy a fülzúgás, azonban a mikrobiom vizsgálattal feltérképezhetjük a probléma hátterét, és ezáltal tudjuk a legpontosabb kezelési tervet felállítani.

Milyen panaszok esetén javasoljuk a mikrobiom vizsgálatot?

Endokrin

Mentálhigiéné

Belgyógyászat

bőrgyógyászat

Neurológia

Életmód

Mit tudhatunk meg a mikrobiom vizsgálat eredményéből?

A bélflóra összetétel megmutatja azt, hogy mennyire szívódnak fel tápanyagok, vitaminok, fény derülhet a háttérben meghúzódó hormonális betegségek (pl. pajzsmirigy probléma, inzulinrezisztencia, endometriózis, meddőség, mellékvese kimerülés) okára, amelyeket a legtöbb esetben belső gyulladások okozhatnak. Kezelhetőek lesznek a korábban gyógyíthatatlannak hitt betegségek (bélbetegségek, SIBO), megszüntethetővé válhat a puffadás. Sőt a régóta fennálló fülzúgással járó kellemetlenségek mögött az esetek többségében is gyulladások állnak, amelyet így célzottabban tudunk kezelni. 

A bélflóra összetétel nagyban befolyásolja gondolkodásunkat, elváltozása a bél-agy tengelyen számos borulást eredményezhet, amely depressziót, dekoncentráltságot, fáradékonyságot, idegrendszeri tüneteket idézhetnek elő. Számos esetben bebizonyosodott az is, hogy a hisztamin intoleranciát a felborult mikrobiom-egyensúly okozza, helyreállításával pedig teljes egészében megszüntethetőek a különböző tünetegyüttesek

Videónkban Repcsák Regina, a Medical Healing Point dietetikusa beszél a mikrobiom vizsgálat folyamatáról, hogy milyen esetekben ajánljuk ezt a diagnosztikai módszert és mit árulhat el az eredmények elemzése a hozzáértő szakembernek. Szót ejt arról is, hogy milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésünkre az elváltozások kezelése, a bélflóra regenerálása céljából.

Amiben mások vagyunk

Innováció

Az általunk alkalmazott mikrobiom teszt a jelenlegi legmodernebb technológiát alkalmazza, a DNS szekvenálást, és ezen belül is a Shot-gun módszert. Ez a technika a jelenleg elérhető technológia csúcsát képviseli.

Specializáció

Dietetikusaink fő profilja a mikorbiom elemzés, így sokkal nagyobb tudással és tapasztalattal rendelkeznek, mint azok a szakemberek, akik csak alkalmanként foglalkoznak ezzel.

Támogatás

Központunk minden szakembere folyamatos, napi szintű kapcsolatban áll partnerlaboratóriumunkkal, akik szakmai támogatást nyújtanak és folyamatosan megosztják velünk a legfrissebb kutatások eredményeit.

Anamnézis

Minden esetben felmérjük pácienseink táplálkozási szokásait, életmódját és ezekkel, valamint a laboreredményeivel együtt értelmezzük a mikrobiom vizsgálat eredményét.

Komplexitás

Egészségközpontunk komplex terápiát kínál pácienseinknek, alegmodernebb technológiát és orvostechnikai eszközöket ötvözzük az ősi, mellékhatásoktól mentes gyógymódokkal.

Hogyan zajlik a mikrobiom vizsgálat és a bélflóra helyreállítás?

1.

Mintavétel

A vizsgálat székletmintából történik, melyet otthon kényelmesen, egyszerűen és higiénikusan lehet begyűjteni, melyhez minden utasítás megtalálható a használati útmutatóban. A mintavételhez szükséges eszközöket központunk recepcióján lehet átvenni vagy igény szerint postázni tudjuk. A készlet tartalmaz egy kérdőívet, melyben az étkezési szokásokról és a kórelőzményről szükséges nyilatkozni. Elakadás esetén munkatársaink szívesen segítenek. A mintát a kitöltött kérdőívvel együtt a kapott borítékban postán kell feladni laborpartnerünk részére. Javasoljuk, hogy ajánlottan és elsőbbséggel történjen a feladás, hogy minél hamarabb elkezdhessék a minta vizsgálatát.

2.

Laborvizsgálat

Partnerlaborunk alapvetően nem hagyományos mikrobiológiai labor, ahol a baktériumokat különböző táptalajokon tenyésztéssel és mikroszkópokkal vizsgálják. Ennek a hagyományos vizsgálatnak az a hátránya, hogy sok esetben a baktériumok nem képesek a testen kívül életben maradni, vagy csak olyan kis létszámban vannak jelen, hogy más baktérium fajok elnyomják őket a tenyésztéses vizsgálatok során. Genetikai állományuk azonban, hála a speciális mintakonzerválási eljárásunknak, megörződik és kimutatható az újgenerációs szekvenálási technológiának köszönhetően.

3.

Tanácsadás

A labor a kiértékelés után egy körülbelül 50 oldalas dokumentumot küld a páciens bélflórájáról, melyet mikrobiom specialista dietetikusunk elemez. Fontos, hogy a vizsgálati eredmény legalább három munkanappal a konzultáció előtt megérkezzen szakértőnkhöz, hiszen a lelet értelmezése és a kezelési terv összeállítása órákat igényel. Tanácsadásunkon a dietetikus szakember ismerteti a kapott eredményeket, elmagyarázza az összefüggéseket, és felvázolja a kezelési tervet, amely tartalmazza a megfelelő étrendkiegészítő készítmények használatán túl a táplálkozás megreformálását is.

4.

Terápia

A kezelés minden esetben személyre szabott, hiszen mikrobiomunk olyan egyedi, mint az ujjlenyomatunk. A legtöbb esetben a dietetikus meghatározott ideig tartó speciális diétát javasol illetve megfelelő sorrendben speciális készítményeket, prebiotikumokat, étrend kiegészítőket kell alkalmazni. A szakértő ezen felül életmódbeli változtatásokat is elrendelhet, mint a rendszeres mozgás, pihenés, és szükség szerint kiegészítő kezeléseket is javasolhat. A felírt készítmények az előírt sorrendben, mennyiségben és módon történő alkalmazása nélkülözhetetlen a kezelés sikerességéhez! Nagyon fontos, hogy mindenki a saját kezelési tervét kövesse, mert ami az egyik esetben orvosság, az egy másik páciens bélflórájára káros hatással lehet!

Mikrobiom

csomag
224 990 Ft
 • Mintavételi doboz
 • Mikrobiom laborvizsgálat
 • 50 oldalas labor általi kiértékelés
 • Mikrobiom specialista dietetikus általi kiértékelés
 • Személyre szabott kezelési terv
 • Táplálkozás beállítás
 • Folyamatos kapcsolattartási lehetőség a dietetikussal a kúra időtartama alatt

Mikrobiom plus

csomag
245 000 Ft
 • Mintavételi doboz
 • Mikrobiom laborvizsgálat
 • 50 oldalas labor általi kiértékelés
 • Mikrobiom specialista dietetikus általi kiértékelés
 • Személyre szabott kezelési terv
 • Táplálkozás beállítás
 • Folyamatos kapcsolattartási lehetőség a dietetikussal a kúra időtartama alatt
 • 5 napos mintaétrend
népszerű

Mikrobiom 360

csomag
440 000 Ft
 • Ez a csomag két vizsgálatot és elemzést tartalmaz. Egyet a kúra elején diagnosztikai jelleggel és egyet a végén visszamérésként.
 • 2x Mintavételi doboz
 • 2x Mikrobiom laborvizsgálat
 • 2x 50 oldalas labor általi kiértékelés
 • 2x Mikrobiom specialista dietetikus általi kiértékelés
 • A két kiértékelés összehasonlítása
 • 2x Személyre szabott kezelési terv
 • 2x Táplálkozás beállítás
 • Folyamatos kapcsolattartási lehetőség a dietetikussal a kúra időtartama alatt
 • 2 x 5 napos mintaétrend

Mikrobiom

csomag
210 000 FT
 • Mintavételi doboz
 • Mikrobiom laborvizsgálat
 • 50 oldalas labor általi kiértékelés
 • Mikrobiom specialista dietetikus általi kiértékelés
 • Személyre szabott kezelési terv
 • Táplálkozás beállítás

Bizonytalan vagy? Gyere el ingyenes mikrobiom konzultációnkra, ahol szakértőink segítenek a döntésben és válaszolnak kérdéseidre! A ingyenes konzultációra jogosító kuponhoz iratkozz fel hírlevelünkre.

Rólunk mondták

Miért mi?

Mire érdemes figyelni a mikrobiom vizsgálat kiválasztásánál? Miben vagyunk mások, mint a mikrobiom vizsgálatot kínáló többi intézmény? Mivel tudunk többet nyújtani, és tenni az egészségedért? Repcsák Regina dietetikus válaszáért kattints a videóra.

Gyakori kérdések, amik benned is felmerülhetnek

 • Nekem a fejem fáj, a hajam hullik, fogyni nem tudok...mi köze ennek a beleimhez?

  Kis túlzással, mindenhez köze van a beleid állapotának és összetételének, ami a testedben történik. Hogy miért? Mert itt szívódnak fel a tápanyagok, termelődnek hormonok, és igen gyakran gyulladások melegágya ez a terület, ami természetesen egész testünkre hatással van.

 • már csináltattam máshol mikrobiom vizsgálatot, kérhetem csak az elemzést?

  Ez minden esetben egyedi elbírálás függvénye. Tapasztalataink szerint a legtöbb közismert vizsgálati centrum által értékesített mikrobiom vizsgálat olyan kevés faktort vagy törzset vizsgál, amivel nem tudunk elindulni. Ezért is nagyon fontos megválasztani a megfelelő szakembert, és az általa javasolt vizsgálatot elvégeztetni, hiszen ez egy költséges vizsgálat, és senki nem szeretne kétszer áldozni rá. Meglévő lelettel kapcsolatos kérdésekkel a recepciónkon tudnak segíteni: [email protected]

 • nekem nincsenek emésztési panaszaim. így is lehetséges, hogy a mikrobiomom felborult?

  Igen. Gyakran előfordul, hogy az emésztés normális, vagy annak gondolja a páciens, mégis diszbiózis áll fenn. A bélflóra felborulása sokszínű tüneteket tud produkálni, így önmagában a panaszmentes emésztés nem zárja ki a diszbiózist.

 • vidéken élek, nem tudok személyesn részt venni a vizsgálaton. Mi a teendő ez esetben?

  A mintavételi dobozt postázni tudjuk, a minta szintén postázva kerül a laboratóriumba, a tanácsadást igény szerint online is biztosítjuk, így egyáltalán nem szükséges a személyes jelenlét.

 • Gyermekem számára vásárolnám, lehetséges ez?

  Természetesen.

 • Kérhetem csak a vizsgálatot elemzés nélkül?

  Erre is van lehetőség, azonban szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy laikusként a labortól kapott elemzést nem lehet értelmezni. Minden esetben ajánljuk, hogy szakember dolgozza fel a kapott eredményeket.

Mikrobiom specialistáink

 

Igar Orsolya

 


Repcsák Regina


 

Béres Krisztina

 

Egészségköpontunk megközelítése

Tömegközlekedéssel : 4-es 6-os villamossal vagy az 2-es metróval a Széll Kálmán tértől 10 perc sétára; 56-os, 59-es, 56A-os, 59B-es, 61-es, 61B-s villamossal a Nyúl utcai megállótól 1-2 perc sétára, a Nyúl utcai buszmegállótól 1-2 perc sétára: 5, 91, 155, 156 buszok.

A parkolás az utcán díjköteles, és érdemes pár perccel korábban érkezni, hogy legyen idő a parkolóhely keresésre. Jó hírünk, hogy az Egészségközpont épülete alatt a teremgarázsban rendelkezésre áll 10 parkolóhely, viszont a parkolási szándékot kérjük előre jelezni az időpontfoglaláskor. Parkolási díj: 500Ft/óra

Cím:  1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 11/A

Telefonszám: +36-30-630-6396

Email (iroda): [email protected]

Email (recepció, bejelentkezés, lemondás): [email protected]

KÉRDÉSEM VAN A MIKROBIOM ELEMZÉSSEL KAPCSOLATBAN!