Akupunktúra- tapasztalat a múltból, gyógyítás a jelenben

Az akupunktúra, másnéven ingerterápia, a hagyományos kínai orvoslás része és alkalmazása több ezer éves múltra tekint vissza. Nagyon komplex és széles hatókörű gyógymód, mely idegi szinten hat, sejtregeneráló és gyors, hatékony fájdalomcsillapító hatása van. A bőrfelszín alá meghatározott pontokba/kombinációkban szúrt hajszálvékony orvosi acél tűk a szervezet energiáját (Qi – csí) vezetik és neuro-kémiai változásokat indítanak el a testben. Egyszerre hat az idegrendszerre, a hormonrendszerre és az immunrendszerre, melyek mind befolyásolják mozgásszervi működésünket. Különlegessége, hogy a kezelés során endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel, amely kulcsfontosságú a szervezet öngyógyító folyamatainak működésében. 

A hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerint testünk egészségügyi problémáit, nem megfelelő működését a Qi (ejtsd: csí) egyensúly hiánya okozza, amely az úgynevezett meridiánok mentén érezhető a legjobban. Az akupunktúra a test meghatározott pontjait célozza, és serkenti a meridiánok, azaz a testet behálózó energiacsatornák működését. Az akupunktúrás kezeléseket követően a Qi  irányítottan áramlani kezd a testben, így az újra egyensúlyba kerül. A megfelelő pontok stimulálása egyszerhasználatos, steril, hajszálvékony tűkkel történik, amelyeket a bőr felső rétegébe szúrunk. 

Egészségközpontunkban számos olyan kiegészítő kezelés, masszázs érhető el, amelyek növelik az akupunktúra hatékonyságát, ezzel gyorsítva a gyógyulási folyamatot. Bizonyos esetekben BEMER érterápiával egészítjük ki az akupunktúrás kezeléseket.

Milyen betegségeket lehet kezelni akupunktúrával?

Minden olyan testi betegséget lehet akupunktúrával kezelni, amely nem jár súlyosabb anatómiai elváltozással, azaz amelyet nem kell operálni.Az akupunktúra hatékonyan alkalmazható a következő betegségek, elváltozások, tünetegyüttesek esetében: 

Hogyan zajlik egy akupunktúrás kezelés?

A kezelést kizárólag a nyugati, majd a keleti típusú kivizsgálást és diagnózis felállítását követően lehet elkezdeni. A terápia időtartama, a tűk száma, a kezelések gyakorisága minden páciens esetében más és más, amely a felállított kezelési terv függvényében határozható meg. A terápia kúraszerűen működik, a tűket önmagukban használjuk és semmiféle idegen anyagot nem juttatunk be a szervezetbe. A kezelés során alkalmazott tűk száma legfeljebb 15 szokott lenni, a kezelés időtartama pedig 30 perc. Javulást a 4-5. kezelés után lehet már érezni, de egyes esetekben – főleg akut fájdalomcsökkentés esetén – már rögtön az első alkalom után érezhetünk enyhülést.

Milyen gyakran ajánlott kezelésekre járni?

“Barátoknak naponta , ellenségeknek heti egy”

– tartja a kínai mondás. És valóban, az akupunktúrát kúraszerűen érdemes alkalmazni a test aktuális állapotának, az esetleges betegségnek megfelelően. A kezelések száma lehet 5, 10, 20, 30 vagy súlyosabb esetben akár 40-50 alkalom. 

Ezt követően a páciens is sokat tehet gyógyulása érdekében, hiszen minél több időt szakít a kezelésre, annál intenzívebb lesz az akupunktúra hatása.

Amíg 1-2 alkalom/hét az állapot fenntartására szolgálhat, addig heti 3-4 kezeléssel már sokat tehetünk egészségünk érdekében. Érdemes tehát időt szánni magunkra és gyógyulásunkra, és kúraszerűen végigcsinálni az adott kezelés sorozatot.

Mennyi időt szánj rá egy alkalomra?

Azt már tudjuk, hogyan működik, hányszor ajánlott, de nem kevésbé fontos kérdés, hogy a mindennapjaidba hogyan lehet beütemezni egy akupunktúrás kezelés sorozatot. Körülbelül 40 percet érdemes rászánni egy nap a kezelésre, ebből az akupunktúrás tűk hatóideje 30 perc (ennyi ideig szükséges az ágyon feküdni), ehhez jön még a felkészülés és az esetleges panaszok megosztása a hagyományos kínai orvossal.

A nap bármely szakában ajánljuk a kezelést, akár reggel munka előtt és a 30 perc után kipihenten, ellazultan kezdeni napot vagy munka után levezetéseként a napnak. A kezelés ideje alatt kérjük kerülni a mobiltelefonozást, lágy, kellemes zenéinkkel segítjük az ellazulást és a pihenést.

Tényleg fájdalmas a kezelés?

A kezelés nem fájdalmas, olyan mint egy szúnyogcsípés. A páciens mindössze enyhe feszítést érezhet egy-egy pontnál, ám ez a beszúrást követő néhány percen belül elmúlik. A klasszikus akupunktúra eszközei hajszálvékony (0,18-0,25 mm vastagságú), egyszerhasználatos, steril orvosi tűk.

 A kezelést végző orvos maximum tizenöt tűt szúr be egy-egy kezelés alkalmával. Bizonyos esetekben a tűket felmelegítjük, olykor pedig forgatni, mozgatni is kell őket. Egyes betegeknél az akupunktúrás tűt ingerárammal is stimuláljuk (elektroakupunktúra). Közvetlenül a tűk behelyezése után legtöbbször kellemesen meleg és ellazító érzés alakul ki. Ez jót jelent!

Vannak mellékhatásai az akupunktúrának?

A kezelésnek elenyésző mellékhatása van. Bizonyos esetekben a szúrás helyén kis vérömleny keletkezhet, amely pár napig érzékeny maradhat. Ritka esetben a szúrás helyén gyulladás alakulhat ki.  

A kezelést végzi:

Holisztikus gyógyítóként az egészségtudatosság fontosságát igyekszem átadni a pácienseknek. Azt a nézetet, hogy nem áldozatai vagyunk a körülményeknek, hanem igenis sokat tehetünk magunkért azzal, ha odafigyelünk testünk jelzéseire, megértjük a működését és megőrizzük egészségünket, megelőzzük a betegségeket. Az emberek többsége nem így éli az életét, ezért időbe telik az áthangolódás. E folyamat előrelendítése számomra az egyik leghangsúlyosabb feladat a munkámban. Ugyanakkor orvosként azt is felemelő látni, amikor valakit sikerül meggyógyítani az endometriózisból, PCO szindrómából, amikor csökkenteni tudom a stroke utóhatásait vagy egy lebénult végtagot újra mozgásra tudok bírni vagy éppen az állandó fülzúgással küzdőknek ismét csendes napot tudok hozni.  Ez az elhivatottság kíséri végig az életemet is.

Papp János
hagyományos kínai orvos

“Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 110. § (4a) bekezdése szerinti, akupunktúra végzésére engedéllyel rendelkező személy kivételével – nem rendelhet és nem végezhet szervekbe, szövetekbe hatoló beavatkozást és akupunktúrát, kivéve a szenvedélybetegek leszoktatására alkalmazott fülakupunktúrát.

11/1997. (V. 28.) NM rendelet 110. § (4a); A hagyományos kínai gyógyászat területén, legalább 5 éves, felsőoktatási képzést követően megszerzett oklevéllel rendelkező személy részére kérelmére a kormányrendeletben meghatározott hatóság – az Egészségügyi Tudományos Tanács bizottságának az oklevél szerinti szakképesítésnek a kérelemben foglalt egészségügyi tevékenység végzése szempontjából való megfelelősége kérdésében kiadott szakhatósági állásfoglalása alapján – kormányrendeletben foglaltak szerint, a szakképzettségének megfelelő tevékenységre, meghatározott időtartamra szóló tevékenységre jogosító engedélyt adhat ki. A tevékenységre jogosító engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelmező hitelt érdemlő módon igazolja, hogy a korábbi, rendszeresen végzett egészségügyi tevékenységének helye szerinti utolsó, ennek hiányában az állampolgársága szerint illetékes állam jogszabályai alapján nem áll az egészségügyi tevékenység gyakorlását kizáró vagy korlátozó intézkedés, büntetés vagy büntetőjogi intézkedés hatálya alatt, és megfelel a tevékenység végzéséhez előírt egészségügyi alkalmassági feltételeknek. Az engedélyezett egészségügyi tevékenység végzéséhez a szakképesítést igazoló bizonyítvány vagy oklevél tényleges elismerése nem szükséges. A kormányrendeletben meghatározott hatóság az engedélyekről nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a kérelmező természetes személyazonosító adatait, oklevelének számát és az és az engedély tartalmát.”