Hormonzavarok

A hormonzavarokra a legtöbb esetben azért nem derül fény, mert a tüneteket sokszor másnak tulajdonítjuk és ezért nem is vagyunk tudatában állapotunknak. Pedig a hormonrendszerünk az egész szervezetünk működését befolyásolja, és több tünet mögött is azok zavarait érdemes keresni. Az alábbi felsorolásban bemutatjuk a leggyakoribb hormonális betegségeket:

Endometriózis

Endometriózisban minden 10. nő érintett és hivatalosan gyógymód nincs rá, azonban, hogyha feltárjuk a háttérben zajló folyamatokat és okokat, tünetmentes állapot érhető el. Az endometriózis az ösztrogén dominanciához kapcsolódó kóros elváltozások egyike, ami az elsődleges nemi hormonunk. A másik fő hormonunk a progeszteron. A betegség lényege ennek a két hormonnak az arányának felborulása, ahol az ösztrogén kerül túlsúlyba. Az ösztrogén egy építő hormonunk, elsősorban a sejtburjánzásért felelős és többek között a méhnyálkahártya felépítése a feladat. A probléma akkor kezdődik, hogyha a progeszteron nem képes kivédeni az ösztrogén negatív hatásait és a nyálkahártya túlburjánzik a méh izomrostjai között, vagy a méhen kívül. Ezek az elvándorolt méhnyálkahártya-szigetek a  ciklussal összefüggően véreznek, következtében pedig gyulladás, összenövések és ciszták alakulnak ki. Az endometriózis egy nagyon nehezen diagnosztizálható probléma, mert tünetei széles skálán mozognak, többek között rendkívül erős menstruációhoz köthető fájdalom, emésztőrendszeri panaszok, felfázásos tünetek, de akár vállfájdalom is megjelenhet. Kezelésében fontos az egyéb háttérokokat is feltárni, ami lehet akár lelki leterheltség, krónikus stressz, MTHFR-mutáció, nem megfelelő omega 3-6 bevitel, áteresztől bélszindróma, ásványianyaghiány vagy toxikus terheltség.

Inzulin rezisztencia

Az inzulinrezisztencia napjainkban egyre gyakoribb probléma. IR esetén a hasnyálmirigy fokozott működésre kényszerül, nagyobb mennyiségű inzulint kezd termelni, ami a kifáradásához, funkciózavarához vezet, majd ha kezeletlenül marad akkor cukorbetegség alakulhat ki belőle. Az elhízás, a mozgásszegény életmód, az egészségtelen, sok cukrot és finomított szénhidrátot tartalmazó étrend mind-mind hozzájárul az IR kialakulásához, így elsődleges feladat a korai felismerés és életmódváltás.  Tünetei között szerepel a meddőség, a menstruációs zavarok, a petefészek ciszták, fokozott szőrösödés, hangulatingadozás, de számos olyan panasszal járhat, ami más problémára is jellemző lehet, így célszerű teljeskörű kivizsgálással kezdeni és a háttérben megbújó okokat is feltárni.

Mellékvese kifáradás

Amikor folyamatos stressz hatásnak vagyunk kitéve, tartós stresszhelyzet van jelen az életünkben, a mellékvese igyekszik ezt egyre több kortizol termeléssel kompenzálni, hiszen ő a stresszhormonunk ami segít kivédeni a veszélyesnek ítélt helyzeteket. Hogyha túl sokáig fennáll ez a helyzet, egy idő után a mellékvese kifárad. Eleinte csak egy általános fáradtság formájában jelentkezik, majd később a mindennapi teendőink is megterhelőnek fognak hatni. Ilyenkor különböző tünetek jelentkeznek, mint például étvágytalanság, hangulatingadozás, szorongás, libidó csökkenése, de akár meddőséget és vetélést is tud okozni, hiszen ilyenkor a kortizol előállítása és a túlélés lesz az elsődleges a szervezet számára, így az egyéb hormonok előállítása háttérbe szorul.

Pajzsmirigy problémák

Újabb vizsgálatok szerint a pajzsmirigy betegségei népbetegségnek számítanak napjainkban. A pajzsmirigy az általa termelt pajzsmirigyhormonokkal többek között az anyagcserét szabályozza, de közvetlen hatással bír az agyra, glükóz-, zsír-, koleszterin-, fehérje anyagcserére, testhőmérséklet szabályozására, máj működésére, szív- és érrendszerre, így egyensúlyának zavara számos különféle tünettel jár. Pajzsmirigybetegség okai lehetnek többek között a magas kortizolszint, szelénhiány, gyulladások, felborult bélflóra, helytelen táplálkozás, mikrotápanyaghiány, így kezelése is több irányból kell, hogy történjen, hiszen átütő eredményt csak úgy érhetünk el, ha minden gyökérok a felszínre kerül és életmódváltással, megfelelő étrenddel és célzott ásványianyag pótlással megtámogatjuk az optimális működés érdekében.

Egészségközpontunkban a fent leírt hormonproblémákra tudunk személyre szabott kezelési tervet összeállítani. Időpontfoglalásért hívjon minket a +36 30 630 6396 telefonszámon.