Az élet folyamatos ingerei, kihívásai folyamatos feszültséget jelentenek valamennyiünk számára. Ez lehet fizikai és szellemi vagy lelki feszültség. Bármelyik is van jelen, tartós megléte kibillenti a test és lélek egyensúlyát. Elveszítjük lábunk alól a talajt, agresszívvá vagy depresszióssá válhatunk,  elveszítjük a kreativitásunkat, vállalkozó kedvünket. Ezek a folyamatok felemésztik a test energiáit, gyengítik a szerveket, az immunrendszert és megbetegítenek. Ekkor már mindegy, hogy a betegség okozta a lelki gondot, vagy fordítva. A testet és a lelket is gyógyítani kell.Mi a relaxáció?

Ha ismerjük szervezetünk működését és életmódunkkal támogatjuk azt, a betegségeknek nem kell az életünk részét képeznie. A legtöbb problémára létezik megoldás, még akkor is ha nem látszik kiút. A problémák első helyen történő említését az indokolja, hogy a tartós gyógyulás – a tünetek elnyomása helyett – mindig a probléma felismerésével és a valódi ok megoldásával lehetséges.  

 Van lehetőség változtatni egészségünk állapotán, melynek része a hormonegyensúly kialakítása is.  

Névtelen terv (40)

A nőket érintő problémák – testi szinten – legtöbbször hormonális zavar formájában nyilvánulnak meg. Ennek oka egyrészt az, hogy az életműködések döntő többségét hormonok irányítják, másrészt az is, hogy a hormonális rendszert nap mint nap számos kedvezőtlen hatás éri.  Ide sorolhatók olyan állapotok is, melyek esetében “következményes” hormonális zavar alakul ki, mint pl.: orális fogamzásgátlók szedése/ szedésének abbahagyása, asszisztált reprodukciós eljárásokat kísérő hormonkészítmények használata, intenzív és tartós stressz hatására kialakuló korai menopauza.  

 

A férfiakat is sújtó ösztrogéndominancia elsősorban a férfihormonok, a tesztoszteron hatásait gyengíti. A férfiak egyre gyakoribbá váló, megtermékenyítő képességgel, potenciával, valamint prosztatával kapcsolatos problémáiért nagyrészt a hormontartalmú élelmiszerek, állati eredetű készítmények, valamint a napi használatú termékek ösztrogénhatású vegyületei a felelősek. 

A relaxáció hatásmechanizmusa

Fiziológiai szempontból a relaxáció hatására módosulnak a testben az adrenalin, a noradrenalin, a kortizol és más hormonszintek, valamint bizonyos agyi folyamatok is megváltoznak, ettől a test működési egyensúlya helyreáll.

Lelki szempontból legalább ekkora segítséget nyújt. Bárki fel- illetve megszabadulhat a nyomasztó emlékek súlyától, a tehetetlenség érzésétől. Kreatív megoldásokat találhat adott problémákra, visszaszerezheti az önbizalmát, megtalálhatja önmagát.

A relaxáció kiegészíti, felerősíti és felgyorsíthatja az akupunktúra és különböző masszázsok hatásait.

Mely esetekben ajánljuk a relaxációs kezelést?

 • ha valamilyen betegségben szenved és szeretne lelki szinten is újra egyensúlyba kerülni
 • ha valamelyik közeli hozzátartozója vagy barátja súlyos beteg és segítségre lenne szüksége betegségük kezelésében
 • ha nagy felelősséggel járó munkát végez, munkája révén több ember egzisztenciájáért felel, túl nagy nyomásként nehezedve vállára és szeretné könnyebben kezelni a munkahelyi stresszt
 • ha elengedeési problémákkal küzd, legyen szó akár közeli hozzátartozó/barát elvesztéséről, válásról és ezen a veszteségen nem tud érzelmileg túllépni.
 • ha az alábbi kérdések közül bármelyikre igen a válasza:
  • Rendszeresen előfordul, hogy naponta többször bosszús lesz?
  • Már reggel görcsbe rándul a gyomra, ha a munkahelyére vagy a főnökére, esetleg kollégáira gondol?
  • Párkapcsolati gondjai felemésztik a mindennapjait? Boldogtalan ettől?
  • Gyermekével való viszonya megromlott és nem tudja hogy tudja helyrehozni a jó kapcsolatot kettőjük közt?
  • Elégedetlen önmagával? Úgy érzi, hogy nem jó irányba halad az élete?

Hogyan zajlik egy relaxációs kezelés?

Az esetek többségében 3-5 alkalomra van szükség a konkrét probléma megoldásához, illetve a szükséges és később önállóan alkalmazható technika elsajátításához.

A találkozók idötartama: 90-120 perc.

Bárkányi Andrea - mentálhigiénés tanácsadó - Medical Healing Egészségközpont - Budapest

Aki a kezelést végzi:

Bárkányi Andrea

mentálhigiénés szakember

ÁRAK

Segítő beszélgetés 1 alkalom | 60 perc | 22 000 Ft
Relaxációs foglalkozás 1 alkalom | 90- 120 perc | 35 000 Ft

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK:

A kezelést minden mentálhigiénés szakemberünk végzi.Minden stressz alapú állapot (például fülzúgás, bélrendszeri panaszok, hisztamin intolerancia) esetén javasoljuk, valamint stresszel járó élethelyzetekben (fogantatási nehézségek, párkapcsolati nehézségek, munkahelyi feszültség,családon belüli konfliktuok, Igazolt mentális betegséggekel (borderline, skizofrénia) ellenjavallt a kezelés. A tudat mélyebb szintjein felidézzük azokat az élethelyzeteket, amelyeknek a feldolgozása nehzésget okoz, majd egy instruált feladatsoron megyünk végig, számos esetben különböző, személyre szabott vizulaizációs vagy mélymeditációs technikák, illetve ezek kombinációjának alkalmazásával. A kezelések hatására a belső feszültség kivezethető, akár véglegesen megszüntethető.

A kezelés nem jár sem eszméletvesztéssel, sem tudatvesztéssel. Az ülés során végig tudatunknál vagyunk, a szakember a relaxált, fókuszált állopot elérésében segít bennünket, amely legfeljebb egy sokkal nyugodtabb, koncentráltabb, meditatív jellegű állapotot hozhat létre.

A kezelés 2 órás, de előfordul, hogy pár perccel tovább tart.

A kezelések száma nagyban függ attól, hogy mennyire érzi magát valaki feszültnek, mennyire tud ellazulni, koncentrálni, valamint attól is, mennyire erős a pszichés terheltség, lelki háttér.  Sok esetben egyetlen kezelés megoldhatja a problémát, de régóta elhúzódó tünetek, hosszú évek óta fennálló stresszes környezet esetén akár 3-7 kezelésre is szükség lehet. Két kezelés között javasolt 2-3 hét szünetet tartani.