RELAXÁCIÓS FEJLESZTÉS

A szó valamikor régen azt jelentette, “szabadon engedni a rabot”. Hétköznapi jelentése mára módosult, az izmok ellazításának következtében létrejövő szellemi és érzelmi ellazulást, felszabadulást értjük alatta.

AMIÉRT SZÜKSÉG VAN RÁ

Az élet folyamatos ingerei, kihívásai folyamatos feszültséget jelentenek valamennyiünk számára. Ez lehet fizikai és szellemi vagy lelki feszültség. Bármelyik is van jelen, tartós megléte kibillenti a test és lélek egyensúlyát. Elveszítjük lábunk alól a talajt, agresszivvá, vagy depresszióssá válhatunk, nem látjuk a fától az erdőt, elveszítjük a kreativitásunkat, vállalkozó kedvünket. Ezek a folyamatok felemésztik a test energiáit, gyengítik a szerveket, az immunrendszert, megjelennek a betegségek. Ekkor már mindegy, hogy a betegség okozta a lelki gondot, vagy fordítva. A testet és a lelket is gyógyítani kell.

Mi a relaxáció?

A szó valamikor régen azt jelentette, “szabadon engedni a rabot”. Hétköznapi jelentése mára módosult, az izmok ellazításának következtében létrejövő szellemi és érzelmi ellazulást, felszabadulást értjük alatta. Azt az állapotot, amikor mindent kicsit másképp érzünk és látunk, és olyan dolgokat vagyunk képesek megérteni, megoldani, amelyekre egyébként gondolni sem mertünk.

Többféle módszer létezik, amivel ez az állapot elérhető, többek között a központunkban is alkalmazott légzéstechnikák, hipnózis, vezetett meditációs- imaginációs módszerek, vagy máshol fellelhető tai-chi, jóga, stb.

Hatásmechanizmusa

Fiziológiai szempontból a relaxáció hatására módosulnak a testben az adrenalin, a noradrenalin, a kortizol és más hormonszintek, valamint bizonyos agyi folyamatok is megváltoznak, ettől a test működési egyensúlya helyreáll.

Lelki szempontból legalább ekkora segítséget nyújt. Bárki fel- illetve megszabadulhat a nyomasztó emlékek súlyától, a tehetetlenség érzésétől. Kreatív megoldásokat találhat adott problémákra. Visszaszerezheti az önbizalmát, megtalálhatja önmagát!

A relaxáció kiegészíti, felerősíti és felgyorsíthatja az akupunktúra és különböző masszázsok hatásait.

Ön biztosan nagyobb nyomás alatt áll az átlagosnál így fontos lenne, hogy relaxációval visszaadja önmagának a lelke szabadságát ha:

 • valamilyen betegségben már szenved, vagy közeli hozzátartozója, barátja súlyos beteg.
 • manager, vagy saját vállalkozásában több ember egzisztenciájáért felel.
 • gyermekei, vagy az Ön gondoskodására szoruló szülei, rokonai vannak.
 • elvesztett az Ön számmára fontos embert, embereket, – halál, válás, veszekedés miatt stb.- és a veszteségen nem tud érzelmileg túllépni.
 • ha az alábbi kérdések közül bármelyikre igen a válasza:
  • Rendszeresen előfordul, hogy naponta többször bosszús lesz?
  • Már reggel görcsbe rándul a gyomra, ha munkahelyére/ fönökére, /kollégájára gondol?
  • Lelkiismeret furdalása van,vagy mérges ha a párjára, gyermekére gondol?
  • Elégedetlen önmagával, az életével?
Találkozók rendje

Az esetek többségében 3-5 alkalomra van szükség a konkrét probléma megoldásához, illetve a szükséges és később önállóan alkalmazható technika elsajátításához.

A találkozók idötartama: 90-120 perc