A hisztamin intoleranciáról

Okai, diagnózisa, kezelése és kapcsolata a bélmikrobiom állapotával

Manapság egyre több ember tapasztal magán allergiához vagy intoleranciához hasonló változatos tüneteket. Ezek jellemzően lehetnek a puffadást, alkalmankénti hasmenés, hasfájás, orrdugulást, orrfolyást, különböző bőrtünetek. A panaszaikra megoldást kereső érintettek az interneten ezek alapján hamar belebotlanak a hisztamin intolerancia kifejezésbe, és ugyan ilyen hamar el is vesznek a hisztamin intolerancia vagy más néven a hisztaminózis kapcsán felmerülő kérdésekben.

Lássunk ezek közül néhányat, amit jó, ha tudsz, mielőtt megelégednél annyival, hogy elvégzel egy DAO-szint mérést vagy segítség nélkül belehajszolnád magad egy újabb diétába.

Mi a hisztamin?

Minden egészséges emberi szervezetben jelen van, segíti annak normál és zavartalan működését. Hírvivő molekula (neurotranszmitter), amely kulcsszerepet játszik a szervezet gyulladásos folyamataiban és az immunreakciókban (immunmediátor). A bélben lévő egyes baktériumok a fehérjékben megtalálható aminosavból, a hisztidinből állítják elő.

Külső tényezők is befolyásolhatják a szervezet hisztamin szintjét, például:

Tartós stressz, nagyon intenzív testmozgás.

Magas hisztamin (vagy más biogén amin) tartalmú és a hisztamin felszabadulást fokozó élelmiszerek. (Ezek általában a hosszan érlelt, füstölt, kelesztett, élesztővel készült, tartósított, kovászolt, savanyított termékek. A teljesség igénye nélkül gyakran panaszt okoznak pl.: savanyúkáposzta, savanyúságok, tartósított, feldolgozott, füstölt húskészítmények, alkohol, kávé, tea, hosszan érlelt sajtok, csokoládé, paradicsomos ételek).

Bizonyos gyógyszerek, amelyek a hisztamin lebontását gátolják, vagy annak felszabadulását fokozzák.

Milyen szerepet tölt be az emberi szervezetben?

Hatása, így az általa kiváltott tünetek is attól függenek, hogy a hisztamin hol, milyen típusú receptorhoz kötődik, mennyi hisztamin van jelen, van-e elég hisztamint lebontó enzim és az megfelelő hatékonysággal működik-e.

A kutatók négyféle hisztamin receptort (H1, H2, H3, H4) azonosítottak, melyek közül a H1 receptorok test szerte megtalálhatók (pl.: neuronokon, légutak simaizomsejtjeiben és az erekben). A jól ismert allergiás tünetekért felelősek, de hatással lehetnek az alvás-ébrenlét ciklusára, táplálékbevitelre, kognitív funkciókra: memóriára, tanulásra is.

 

Mi a hisztamin intolerancia?

A hisztamin intolerancia nem klasszikus értelemben vett intolerancia, az elnevezése eléggé megtévesztő. Valójába nem azt jelenti, hogy a hisztaminra lesz valaki érzékeny. Problémát akkor okoz, ha a hisztamin lebontása valami miatt gátolt és a nagyobb mennyiségű hisztamin a keringésbe jutva, allergiához hasonló és más szervrendszereket érintő panaszokat tud okoz.

Tünetek

Diagnózis

A diagnózis felállítása hazánkban vérvizsgálatból történik a DAO-enzimszint meghatározásával, azonban ez önmagában nem elegendő. A normál tartományban lévő enzimszint sem zárja ki teljesen a hisztaminintolerancia meglétét, illetve nehéz elkülöníteni más hasonló tünetekkel járó betegségektől. Szükség van az érintett részletes kikérdezéséhez (anamnézis felvétel), mert a DAO enzim szint mérésén túl további kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet. (Pl.: szérum réz és cink, magnézium, B12, D-vitamin szint, aktív B6-vitamin szint, triptáz vizsgálata).

Okai

A hisztamin feldolgozásához szükséges DAO (diamino-oxidáz) és a hisztamin-N-metiltranszferáz (HNMT) enzim szintjének vagy aktivitásának csökkenése

Hormonális problémák

Bélflóra egyensúlyi állapotának felborulása (Pl.: dysbiózis, bélbetegségek esetén)

Olyan gyógyszerek tartós szedése, amelyek gátolják a hisztamint bontó enzim működését

Kezelése

A hisztamin intolerancia kezelésének jelenleg 2 pillére van. Kezelhető gyógyszeresen (hisztamin receptor blokkolók, antihisztaminok), de a hisztamin-szegény étrend tartása mindenképpen szükséges. Az egyénileg eltérő lehet, hogy kinek meddig kell tartania a diétát és hogyan lehet újra visszavezetni egyes élelmiszereket. Emellett fennálló bélbetegség vagy dysbiózis esetén szükségessé válhat a gyulladásos folyamatok mérsékelése és a nyálkahártyaregeneráció. Kiegészítés képpen, ha fokozott stressz áll fenn, akkor relaxációs-, meditációs- és légzőtechnikák elsajátítása is jótékony hatással lehet.

A bélrendszer és a bélflóra védelméért legtöbbet az egészséges életmóddal, a változatos, kiegyensúlyozott és mértéktartó táplálkozással lehet tenni, figyelembe véve az egyén alap állapotát és betegségeit. A hosszan tartott szigorú diéták, a rostszegény táplálkozás, valamint a túlzott állati fehérje és cukor bevitel következményeként felborulhat a bélflóra egyensúlya. 

 A szélsőséges étrendek megszüntetése és az egyén állapotának és betegségének megfelelően meghatározott diéta alkalmazása után kialakulhat egy kiegyensúlyozottabb baktériumközösség.

Hisztamin intolerancia hátterében lévő bélflóra eltérés

Egyre több kutatás vizsgálja, hogy a gyulladásos bélbetegségek (IBD) hátterében is sok esetben valószínűsíthető a bélflóra „egyensúlyi” állapotának megváltozása (dysbiózis). Megfigyelték, hogy IBD-s betegekben a DAO-enzim szint aktivitása 50%-kal alacsonyabb az egészséges egyénekhez képest. A bélnyálkahártya károsodása esetén- például gasztroenteritisz, irritábilis bél szindróma, SIBO, gyomor-bélrendszeri műtét vagy gyógyszerek által okozott nyálkahártyakárosodás- csökkenthetik a DAO-aktivitását. A baktériumok túlszaporodása egy másik tényező a hisztamin intolerancia kialakulásában. Bizonyos baktériumok túlszaporodhatnak, ha az ételt nem emésztjük megfelelően, ez hisztamin túltermelést okozhat. A DAO enzimek normál szintje így nem képes lebontani a szervezetben megnövekedett hisztaminszintet, ami reakciót válthat ki. Hisztamin termelő baktériumok (Pl.: egyes Proteobacteria, Clostridium fajok, Klebsiella) fokozott jelenléte erősítheti a hisztamin intoleranciában a tapasztalt panaszokat. Egy tanulmány szerint a bakteriális egyensúlyhiány okozta gyulladás és bélpermeabilitás (szivárgó bél) valószínűleg szerepet játszik a hisztamin intoleranciában. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy az emésztési tünetekkel küzdők 30-55%-a hisztamin intoleranciában is szenved.

Felhasznált irodalom

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9102523/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30552302/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28042564/
https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance#What-is-histamine-intolerance
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24854-histamine
https://drruscio.com/everything-you-need-to-know-about-histamine-intolerance/
Alapvető Információk (hisztamindoki.hu) Crohn’s disease, ulcerative colitis and DAO deficiency | AD Dietistas (adrianaduelo.com)