Tévhitek a hisztaminintoleranciáról

A hisztaminintolerancia napjainkban egyre több embert érint és mivel összetett állapotról van szó, rémisztő lehet mikor először szembesülünk vele, hogy különféle tüneteink hátterében hisztaminintolerancia megjelenése állhat. Az sem segít, hogy az interneten rengeteg tény és tévhit kering vele kapcsolatban, így még nehezebb kiigazodni a hatalmas információmennyiség útvesztőjében.
A cikkben a leggyakrabban előforduló tévhitekről olvashatsz, melyeket elsősorban fontos tisztázni, hogyha Te, vagy családtagod érintett a témában.

1.tévhit: Betegségről van szó

A hisztaminintolerancia önmagában nem egy betegség, hanem egy állapot, melynek mindig van háttéroka. Ez lehet a hisztamin feldolgozásához szükséges DAO és a HNMT enzim szintjének vagy aktivitásának csökkenése, bélflóra felborulás, hormonális problémák jelenléte, vagy akár gyógyszerek tartós szedésének hatása. Ilyenkor elsőkörben mindig alapos kivizsgálással kell kezdeni a kezelést, valamint feltárni az érintett életmódját és étkezési szokásait, így a gyökérokok megoldásával visszafordíthatóvá válhat a folyamat.

2.tévhit: Kezelésére elég, hogyha diétázom

A hisztaminszegény étkezés folytatása sokat segíthet a tünetek enyhítésében és a gyulladások csökkentésében, önmagában azonban nem feltétlen fog hosszútávú eredményt hozni. A kezdeti időszakban elengedhetetlen lehet a diéta szigorú tartása, de mellette mindig muszáj az alap kiváltó tényezőket is kezelni. Hónapokon, vagy akár éveken át tartó szigorú étkezés hatására tápanyaghiány alakulhat ki, vagy a bélflóra összetétel megváltozása miatt akár súlyosabb panaszok is előjöhetnek és csak tovább rontunk a helyzeten. Mindenképp érdemes szakember segítségét kérni!

3.tévhit: A magas hisztamintartalmú ételek váltják ki

Egyes ételek alapból magasabb hisztamintartalommal bírnak, míg mások magának a hisztaminnak a felszabadulását fokozzák, így ahogy fentebb is olvashattad, a diéta segíthet a kezelésében. Hisztamin azonban a szervezetünkben alap esetben is termelődik, például egyes bélbaktériumok által, vagy a szervezetben lévő hízósejtekben található kis – úgynevezett – granulákban is. Ezek a hízósejtek az immunrendszerünkben fontos szerepet töltenek be, hiszen megvédenek minket a kórokozóktól, de a sebgyógyulást is elősegítik. A probléma akkor jelentkezik, hogyha szervezetünk nem képes olyan gyorsan megszabadulni a hisztamintól, mint ahogyan termelődik, vagy ahogyan azt táplálékkal bevisszük. Így a magas hisztamintartalmú ételek fogyasztásával fokozhatjuk a tüneteket, de alapjáraton itt sem maga az étel az alap kiváltó ok.

4.tévhit: Gyógyíthatatlan, élethosszig tart

A teljes gyógyulás valóban kihívás lehet, hiszen nagyon összetett, többtényezős folyamatról beszélünk, azonban egyáltalán nem lehetetlen. Szükség lehet feltárni mikrobiomunk állapotát, melyet aztán célzott protokollal tudunk kezelni, mellette hormonrendszerünk állapotát, szervezetünkben lévő vírusok, toxinok, élősködők jelenlétét is érdemes feltérképezni. Az étkezésünk beállítása sem elhanyagolandó, valamint sok esetben teljes életmódváltás és a lelki tényezők feltárása is szükséges.

5.tévhit: Allergiás reakció a hisztaminra

A hisztamin intolerancia, ahogy a nevében is szerepel egy intolerancia, ami allergiás tünetegyütteshez hasonló reakciót vált ki, de semmiképp sem allergiáról beszélünk. A két kifejezést gyakran összekeverik. Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója bizonyos anyagokra, jelen esetben azonban az átalakításban szerepet játszó enzim felelős, a DAO enzim hiánya, vagy csökkent mennyisége okozza a reakciót. Elnevezése így is megtévesztő, hiszen nem hagyományos értelemben vett intoleranciáról beszélünk, nem magára a hisztaminra vagyunk érzékenyek, hanem annak lebontása valamilyen oknál fogva gátolva van.

A hisztamin intolerancia miatt kialakuló tünetek tehát jól kezelhetőek, sőt megszüntethetőek. Mint ahogy minden érzékenységnél, itt is kiemelkedően fontos, hogy tájékozódjunk hiteles forrásokból és kérjük szakember segítségét.