A túlzott izzadás okai

a hagyományos kínai orvoslás tükrében

A Hagyományos Kínai Orvoslás, röviden HKO a túlzott vagy túl sok, fokozott izzadást már kórós állapotnak tekinti, amelynek okai az egyes szerveink funkcióinak legyengülésében keresendő.

Mi a HKO? A hagyományos kínai kifejezésben a hagyományos szó az ősi, több ezer éves, főként megfigyelésen, a természet-ember összefüggésein és a Yin-Yang filozófia alapkövein alapuló orvoslási módszerre utal. Ez az orvostudomány Kínában, a Sárga Császár ideje alatt kezdett el fejlődni, így a kínai jelző az eredetére utal. A hagyományos kínai orvosok napjainkban rendelkeznek a modernkori orvoslás ismeretanyagával is, azon túl pedig elsajátítják a HKO egyedi személetrendszerét is, amelyben a tünetek kezelése helyett mindig az okok feltárásán van a főszerep.  Hagyományos kínai orvos tehát nem csak kínai származású lehet, hanem bárki, az elvégzi a szükséges orvosi egyetemet.

Az izzadás egy nagyon fontos folyamat az emberi szervezetben, leginkább a test hűtése, de sokszor a méreganyagok távozása, pórusaink tisztítása is az izzadás folyamatán keresztül valósulnak meg. Nyáron a hőség hatására a bőr pórusai kinyílnak, fokozódik az izzadás és a vérkeringés is élénkebb, így a melegebb évszakokban a nagyobb mértékű verejtékezés egy bizonyos mértékig természetes és egészséges. Éppen azért, mert az izzadás egyénként természetes és szükséges, fontos, hogy olyan dezodort válasszunk, amely magát az izzadást nem gátolja (túlzottan).

Mi van akkor, ha az átlagnál jobban izzadunk? Nem biztos, hogy itt is a genetikát kell okolnunk!

A HKO alaptétele szerint, ha egészségesek vagyunk, minden szervünk életerős, van elég energiája a megfelelő működéshez, nincsenek fájdalmaink, kórosnak tekinthető működésünk. Ezt az (élet)energiát nevezi a hagyományos kínai orvoslás qi-nek (ejtsd: csi). A HKO többféle qi-t is megkülönböztet egymástól, témánk szempontjából az úgynevezett WEI QI, azaz védő qi vagy bőr alatti qi-ként emlegetett energia lesz érdekes. A védő qi a bőr alatt lakik, fő feladata a pórusok nyitása-zárása, a bőrfelület védelme, testhőmérséklet fenntartása. Ha valakinek kevés a védő qi a szervezetében, nagyon izzadós lehet, mivel nem képes megfelelő mértékben irányítani a nyitás-zárás folyamtát. Mivel a szabályozás nem tökéletes, így a testhőmérséklet is állandóan eltérhet az átlagostól.

Mitől gyengül meg, fogy el a védő qi?

A hagyományos kínai orvoslás tanai szerint a qi keletkezésébe, valamint kifejezetten a verejték (izzadság) előállításába és mechanizmusába több szervünk is bekapcsolódik. Az izzadással kapcsolatban 4 fő szervünk, a szív, a tüdő és a lép vese funkcióköre kapcsolódik össze:

Szív

„A szív testnedve a verejték” – mondja a HKO. A verejték (izzadtság) olyan folyadék, amely elhagyja a szervezetet a bőr pórusain keresztül. A verejték a testnedvekből származik, a vér és a verejték között szoros kapcsolat van, például izzadás után gyakori a vérhiányos állapot, nagy vérveszteség után gyakori az izzadás hiánya.

Tüdő

A tüdő egyik funkciója a HKO elmélete szerint a szervezet összes qi-jének szétterjesztése, köztük a védő qi szétterjesztése is. A védő qi szétterjesztése során a tüdő szabályozza a bőr pórusainak nyitását és zárását, szabályozza az izzadást. Ha a szétterjesztő funkció sérül, akár az izzadás hiánya is jellemző tünet lehet.

Lép

A lép-gyomor fő funkciója a HKO szerint, hogy átalakítsa az elfogyasztott ételt és italt, amelyekből energia keletkezik. Ezt az energiát a HKO víz-gabona esszenciának nevezi, amelyből a védő qi is származik. Emellett a lép irányítja a folyadékok felszívódását és szállítását a szervezetben, segít a tüdőnek és a vesének a felesleget verejtékké, vizeletté alakítva a szervezetből eltávolítani.

Vese

A  Vese a szervezet folyadékháztartásának a gyökere, szabályozza a víz anyagcserét.

A fentiekből az következik, hogy az erős védő qi-hez leginkább jó emésztés, erős lép-gyomor és vese  funkció szükséges.

Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztaljuk a túlzott, akár egész testes (talp és tenyér is) izzadás mellett, nagy eséllyel a lép funkciókörének legyengülésével (is) állhatnak összefüggésben:

Az okok pontos feltérképezéséhez érdemes egy hagyományos kínai orvosi komplex állapotfelmérést igénybe venni, mivel ez a leggyorsabb módszer arra, hogy feltérképezd szervezeted jelenlegi működését, és pontos képet kaphass arról, amely szerveinknek lenne szüksége támogatásra. Minden szervünk működése felerősíthető a megfelelő életmódbeli változtatásokkal, valamint speciális kezelésekkel (pl. akupunktúra).

Így erősítheted a védő qi-t otthon: