hormonális _egyensulytalansagaink_termeszetes_megoldasa_a_hagyomanyos_kinai_orvoslas_tukreben
A Hagyományos Kínai Orvoslás rendszerében igen előkelő helyet foglal el a táplálkozás tudománya- Több ezer évvel ezelőtt fektették le az öt elem szerinti táplálkozás alapjait, azaz hogy az egyes ételekkel hogyan támogathatjuk szervezetünket, vagy adott esetben éppen egy beteg szervet. Bár maga az öt elemes táplálkozás Magyarországon kevéssé elterjedt, fúzióban a nyugati táplálkozástudomány kutatásaival a legtöbb esetben már önmagában a táplákozás megváltoztatása is hatékony segítség problémánkban.
Alapvető HKO elvek a táplálkozásban:
 • este 18:00 után nem terheljük a gyomrot szilárd étellel. Ennek oka a cirkadián ciklus/kínai szervóra, ugyanis az emésztőenzimek napnyugta után nem termelődnek, így az étel éjszakára a gyomorban marad és egész éjjel terheli.
 • kerülendők a finomított szénhidrátok
 • fontos, hogy ételeinket melegen fogyasszuk, mert a gyomor 37 fokon rothasztja az ételt. A hideg ételt először fel kell melegítse, ami energiaveszteséggel jár
 •  magas tápanyagtartalmú ételek fogyasztása
 • minőségi, egészséges zsírok fogyasztása
 • kevés fruktóz

Gyakori esetek, melyek étkezéssel javíthatóak:

 • gyenge gyomor: ebben az esetben a gyomor nem végzi megfelelően rothasztási feladatát és az étel nem kellően feldolgozott állapotban megy tovább az emésztőrendszerbe, mely erősen megterheli a vékonybelet és a vastagbelet is. A cél a gyomor erősítése, hogy mentesítsük a többi szervet a túlterhelés alól.
 • hormonegyensúly: számos hétköznapi étel fogyasztása képes eltolni a hormonegyensúlyt, így egyes ételeket szükséges kivonni az étkezésből, másokat bevezetni, illetve az esetleges méreganyagok ill. xenoösztrogének kivezetése is figyelmet igényel.  Jelen korunk egyik legnagyobb hormonális problémája az ösztrogéntúltengés, mely táplálkozási és életviteli szokásokkal nagymértékben javítható. Kifejezetten egyes hormonális diszfunkciókra is tudunk táplálkozási tanácsokat adni.
 • várandósság: a babavárás során az anya táplálkozása egyenes mértékben befolyásolja a baba egészségét. Egyrészt a vitaminok, ásványi sók és nyomelemek mennyisége a szervezetében, hiszen a baba ezt az anya szervezetéből vonja ki, másrészt pedig az elfogyasztott ételek makrotápanyagai is fontosak. Mind a mikro, mind a makrotápanyagokra anyagcsere profil és gyakran hormonvizsgálat alapján adunk tanácsot, hiszen minden egyes tanácsadásunk maximálisan személyre szabott. 
  • fontos várandóssági mikrotápanyagok: vas!!, D3, metil-folát, metil B-12, K1 és K2, magnézium, jód
Táplálkozási tanácsadónk
Balázs Dorottya - egészségügyi specialista, táplálkozási tanácsadó - Medical Healing Egészségközpont - Budapest

A táplálkozási tanácsadást mindig szakképzett kolléga végzi, aki rendelkezik a megfelelő táplálkozástudományi és hormonrendszeri ismeretekkel, látja az anyagcsereprofilok és a laborleletek összefüggéseit. Ezek alapján javasol személyre szabott terápiát és étrendkiegészítőket. 

Balázs Dorottya
táplálkozási-tanácsadó

papp_janos_holistic_academy_medical_healing_point_oktato

A táplálkozási tanácsadást hagyományos kínai orvosi kivizsgálás előzi meg, melynek során rendelőnk vezető hagyományos kínai orvosa, Papp János felállítja az alapvető diagnózist és bekéri a szükséges vizsgálatokat.