Melyiket válasszam: mikrobiom vizsgálat vagy IgG-alapú ételintolerancia teszt?

Egyre többeket érint az ételintolerancia és az ételérzékenység problémája, ezért sokan keresik a megfelelő diagnosztikai módszert annak érdekében, hogy a tüneteik mögötti valódi okokat megtalálják. Az egyik legelterjedtebb módszer az IgG-alapú ételintolerancia vizsgálat (gyakran foodteszt néven találkozunk velük), amely az ételekkel szembeni immunreakciókat hivatott vizsgálni.

Az utóbbi évek kutatásai alapján egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a mikrobiom állapota alapvetően meghatározza az emésztőrendszer és az immunrendszer működését, és sok esetben megbízhatóbb információt nyújt az ételérzékenységek hátteréről, mint az IgG alapú food-tesztek.

IgG-alapú ételintolerancia teszt limitjei

Az IgG nem mutat valódi ételintoleranciát

Álpozitív és álnegatív eredmények

Az IgG tesztek miatti étrendi szűkítés gyakran indokolatlan

Miért jobb a mikrobiom vizsgálat?

A mikrobiom közvetlen kapcsolatban áll az ételérzékenységekkel

A mikrobiom vizsgálat célzott megoldás lehet arra az alapproblémára, amitől az étel- intolerancia -mint következmény- kialakult.

Nemcsak az ételérzékenységet, ételintoleranciát hanem annak kiváltó okát is segít azonosítani, például:

A mikrobiom vizsgálati eredmény alapján célzott terápiás lépések alkalmazhatók:

Összegzés: Miért érdemes a mikrobiom vizsgálatot választani?

IgG ételintolerancia teszt

  • Megbízhatósága nem bizonyított.
  • Gyakran indokolatlanul beszűkült étrendet eredményezhet, mert sok alapanyagot kizárhat feleslegesen.
  • Valódi megoldás helyett csak tüneti képet ad.

Mikrobiom vizsgálat

  • Tudományosan alátámasztott.
  • Célzott étrendi szempontokat ad, a bélflóra színesítését is figyelembe véve.
  • Az alapvető problémát és a kiváltó okokat kezeli.

A tudományos bizonyítékok alapján a mikrobiom vizsgálat sokkal megbízhatóbb módszer az ételérzékenységek hátterében álló valódi okok feltárására, mivel nemcsak a tüneteket, hanem az alapvető problémát is azonosítja, így célzott kezelést tesz lehetővé. Az IgG-alapú ételintolerancia tesztek viszont félrevezetők lehetnek, és indokolatlan étel elkerüléshez vezethetnek. Ezért, ha tartós megoldást keresel az emésztési problémákra, érdemesebb mikrobiomvizsgálatot végezni, mintsem IgG-alapú intolerancia tesztet.

Felhasznált irodalom

Brown, A.C. (2019). IgG Food Antibody Tests: What Do They Really Tell Us? Current Allergy and Asthma Reports. PMC6905201

Mehta, S.S., Heimbach, L. et al. (2022). The Role of the Gut Microbiome in Food Allergy. Frontiers in Immunology. PMC9101724

Yang, C. et al. (2024). Gut microbiota and food allergy: Interactions, implications, and therapeutic strategies. Frontiers in Immunology. PMC10821155