Mikrobiom vizsgálat

Minden ember mikrobiomja, azaz bélflóra összetétele egyedi, éppen úgy, mint az ujjlenyomatunk.  A bélflórát több száz baktériumfaj alkotja, amelyek kolóniákba rendezőnek, teljes létszámuk pedig több billió is lehet. A mikorbiom összetétele megmutatja, hogy mely baktériumfajták milyen arányban vannak jelen a bélflóránkban.

2

Ugyanakkor, ha nem ismerjük pontosan a saját mikrobiomunkat, előfordulhat, hogy egy rosszul megválasztott probiotikum, nem megfelelő tápanyagok, vitaminok bevitelével nagyobb kárt is okozhatunk. Ezért lehetséges, hogy az a diéta vagy vitamin, ami az ismerősünknek bevált, nekünk nem fog, hiszen minden szervezet eltérő gondoskodást, ebből következően eltérő helyreállítást fog jelenteni.

A mikrobiom esetében nincsenek sablonok, bárkire ráhúzható sémák; a sérült, szegényes összetételű bélflóra (azaz alacsony diverzitás) helyreállítása minden esetben személyre szabott protokollt kíván. A mikrobiom összetételének ismeretével éves szinten tehát akár több százezer forintot spórolhatunk a drága, ámde számunkra semmit nem érő vitaminokon.

Általánosságban elmondható tehát, hogy minél szegényebb a bélflóra összetétele (alacsony diverzitás), illetve minél inkább felborult a jó-rossz baktériumok aránya szervezetünkben, annál inkább hajlamosabbak vagyunk az egyes betegségek kialakulására.

A bélflóra összetétel megmutatja azt, hogy mennyire szívódnak fel tápanyagok, vitaminok, fény derülhet a háttérben meghúzódó hormonális betegségek (pl. pajzsmirigy probléma, inzulinrezisztencia, endometriózis, meddőség, mellékvese kimerülés) okára, amelyeket a legtöbb esetben belső gyulladások okoznak.

Ezáltal kezelhetőek lesznek a korábban gyógyíthatatlannak hitt betegségek (bélbetegségek, SIBO), megszüntethetővé válik a puffadás. Sőt a régóta fennálló fülzúgással járó kellemetlenségek mögött az esetek többségében is gyulladások állnak, amelyet így célzottabban tudunk kezelni. A bélflóra összetétel nagyban befolyásolja gondolkodásunkat, elváltozása a bél-agy tengelyen számos borulást eredményezhet, amely depressziót, dekoncentráltságot, fáradékonyságot, idegrendszeri tüneteket idézhetnek elő.

Számos esetben bebizonyosodott, hogy a hisztamin intoleranciát a felborult mikrobiom-egyensúly okozza, helyreállításával pedig teljes egészében megszüntethetőek a különböző tünetegyüttesek. Fontos tudni, hogy a több hónapos vagy akár több éven át tartó diéta a bélflóra-összetétel jelentős elvesztésével jár, ami azt jelenti, hogy hosszú távon az eredeti tüneteink mellé számos más is megjelenhet. Azaz több kárt tudunk vele okozni, mint hasznot. Minden diétát – legyen szó hisztaminról, ketogénről, paleoról, vegánról stb. – csak rövid ideig lenne szabad alkalmazni, hogy elkerüljük a bélflóra sérülését.

1

Hogyan zajlik a mikrobiom diagnózis?

Az Egészségközpont recepcióján lehet igényelni a szolgáltatást.

A szolgáltatás ára tartalmazza:

  • az otthoni mintavételi doboz árát,
  • a laboratóriumi vizsgálatot és a lelet elkészítését, amelyet a ma létező megmodernebb újgenerációs szekvenáló eljárással készítenek el,
  • valamint a lelet értelmezését és az egyedi bélflóra helyreállítási tanácsadásunkat.

A vizsgálathoz székletmintára van szükség, amelyet nyugodt, otthoni körülmények között, fájdalommentesen el lehet végezni, a dobozban található leírás alapján. A mintát a megadott címre (kutatólaboratórium) kell elpostázni buborékos borítékban. A mintavétel során a minta konzerválásra kerül, így hosszú ideg eltartható.

Az eredményt 3 héten belül a megadott e-mail címére kizárólag Ön kapja meg, ezért kérjük továbbítsa részünkre, hogy a tanácsadás előtt legalább két nappal a leletet szakembereink alaposan át tudják tanulmányozni.

Jó tanács! Évente egy alkalommal javasoljuk elvégezni a mikrobiom vizsgálatot, hogy még időben kiderüljenek háttérben meghúzódó betegségeink okai és, hogy még időben tudjuk ellene tenni.