You are currently viewing 14+1 kérdés a TuiNa masszázsról

14+1 kérdés a TuiNa masszázsról

Ismerj meg egy hatékony fájdalomcsillapító manuálterápiás módszert, a TuiNa, vagy más néven kínai gyógymasszázst.
14 + 1 kérdést és választ gyűjtöttünk össze a kínai gyógymasszázs eredetéről, hatásairól, előnyeiről. Akár páciensként keres egy hatékony gyógyító masszázsfajtát, akár masszőrként vagy természetgyógyászként szeretne elsajátítani egy egyedülálló masszázstechnikát, biztosítjuk, jó helyen jár.

1. Mi is tulajdonképpen a TuiNa?
A TuiNa masszázs, vagy más néven kínai gyógymasszázs egy több mint 2000 éves ősi gyógyászati alapokon nyugvó terápiás módszer, amely az akupunktúrához hasonló elveken alapszik. „Akupunktúra tű nélkül” – tartják a TuiNáról, nem véletlenül, hiszen akupunktúrás pontok és meridiánok stimulálásával gyakorol gyógyító hatást a testre.

2. Hogyan működik a TuiNa?
A TuiNa masszázs a QI (életenergia) áramlását segíti elő, feloldja a testi-szellemi blokkokat, ezáltal segíti az öngyógyítási folyamat bekövetkeztét.
A speciális masszázsfogások alkalmazásával, az akupunktúrás pontok és meridiánok stimulálásával hatást gyakorol a csontvázra, az izomrendszerre, valamint a belső szervekre.

3. Mi a különbség a hagyományos masszázs és a TuiNa között?
Természetesen mivel kéztechnikák használatáról van szó, mutat néhol hasonlóságot a hagyományos masszázskezeléssel, de alapjaiban különböznek egymástól. Például a TuiNa kezelés alkalmával ritkán használunk olajakat. Mivel a TuiNa a Hagyományos Kínai Gyógyászat elméletét veszi alapul, így alapvetően a testi és lelki blokkok feloldásával erősíti a szervezetet, illetve a hagyományos masszázskezelésekkel szemben a TuiNa ajánlott gyulladásos területek kezelésére is!

4. Pontosan milyen típusú bántalmak kezelhetőek a TuiNa alkalmazásával?
Az elsajátított technikákkal különböző mozgásszervi, légzőszervi és emésztőrendszeri problémák (például nyakmerevség, menstruációs és menopauza okozta problémák, reggeli rosszullét, migrén, székrekedés, köhögés és megfázás stb.), illetve mentális betegségek kezelhetőek, mint például a szorongás vagy a depresszió.

5. Hogyan hasznosítható a TuiNa által nyújtott tudás a gyakorlatban?
Az ismeretek birtokában hatékonyan kezelhetőek a páciensek körében leggyakrabban előforduló panaszok, mint a krónikus hát és nyaki fájdalom, migrén, menstruációs problémák vagy a stressz okozta rendellenességek.

6. Mi a TuiNa legnagyobb előnye?
Mivel TuiNa terápiával számos megbetegedés és rendellenesség hatékonyan kezelhető, így számos előnyt felsorolhatnánk, mégis elsők között a fizikai és mentális egészség megőrzését érdemes kiemelni.

7. Mi a TuiNa szerepe az egészségmegőrzésben?
A mai modern világban a legtöbb ember nem fordít kellő figyelmet a prevencióra, és csak már kialakult, vagy régóta fennálló bántalmakkal keresik fel a szakembereket. A TuiNa ezzel szemben hatékonyan alkalmazható már akár egyes tünetek megjelenésekor, ezzel előzve meg a komolyabb problémák kialakulását. Több páciensünk is azért választja a TuiNa terápiát, mert szeretnék megőrizni egészségüket.

8. Hogyan zajlik egy kezelés?
TuiNa alkalmazásakor a kezelést végző szakember a tenyerét, a hüvelykujját, az ujjait, illetve a könyökét használja hol gyengédebben, hol erőteljesebben. Ehhez társulnak továbbá különböző nyújtási technikák.

9. Fájdalmas a páciens számára egy ilyen kezelés?
Bizony járhat fájdalommal, hiszen ne felejtsük, akupunktúrás pontok stimulálásával érjük el a kívánt hatást, így előfordulhat, hogy néhány technikát mélyebben, erőteljesebben kell alkalmazni. A fájdalom mértéke természetesen függ a beteg fájdalomküszöbétől, illetve állapotától.

10. A TuiNa tehát nem egy szombat délutáni, hosszú munkahetet lezáró lazító masszázs?
Valóban nem. Míg egy hagyományos masszázzsal foglalkozó masszőr a kezelés során élénkíti és ellazítja a testet, a TuiNa masszőr egyes bántalmak, blokkok feloldását segíti elő, így az egészség megőrzésében segít.

11. Mit érez a páciens a TuiNa kezelés után?
Ez függ a páciens egészségi állapotától, de általánosságban elmondható, hogy sokkal kiegyensúlyozottabbak, javul a közérzetük, sokan érzik, hogy változás megy végbe a testükben. Ez érthető, hiszen a kezelés hatására beindulnak a szervezet természetes védekező, illetve öngyógyító folyamatai.

12. Milyen ismeretekkel rendelkezik egy TuiNa masszőr?
A TuiNával foglalkozó szakemberek alapos ismeretekkel rendelkeznek a kínai gyógyászat terén, ez ugyanis elengedhetetlen a páciens állapotának pontos meghatározásához. A TuiNa szakember nagy előnye, hogy az ismeretek birtokában képes meghatározni a bántalmak eredetét, ehhez párosul, hogy helyesen és hatékonyan képes alkalmazni az elsajátított kéztechnikákat

13. Miért érdemes elsajátítani a TuiNa módszerét?
Talán meglepő, de a világ többi részén a TuiNa már az egyik leggyakoribb kezelési módszernek számít. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint a világon minden negyedik ember volt már TuiNa kezelésen. Természetesen ez nagyban köszönhető annak, hogy Kínában minden egyetem, minden modern kórház rendelkezik TuiNa központtal, de a nyugati orvoslásban is egyre nagyobb teret kap ez a kezelési módszer.

14. Egyes szakemberek a TuiNa kezelést akupunktúrával kombinálják. Mi ennek az előnye?
A TuiNa már önmagában is elég hatékony terápia, azonban valóban vannak olyan rendellenességek, amelyek hatásosabban kezelhetőek akupunktúrával, így a két terápiát ötvözésével fokozható a hatás, ezzel hatékonyabb, gyorsabb gyógyulás érhető el a páciensnél.

+1 Kinek ajánljuk a TuiNa elsajátítását?
Ajánljuk masszőröknek, gyógymasszőröknek, természetgyógyászoknak, hiszen az elsajátított ismeretek szinte azonnal, nagy hatékonysággal beilleszthetőek a meglévő, alkalmazott módszerek közé. A TuiNa terápiával bővíthető a páciensek köre, és hatékonyan alkalmazható egészségmegőrző eszközként is.
Ajánljuk továbbá minden kedves érdeklődőnek, aki szeretné a saját vagy családja egészségét megőrizni, illetve, aki érdekélődést mutat a kínai orvoslás, a holisztikus gyógyászat iránt.