You are currently viewing Gyógyító ételeink – a savanyú felvidít?

Gyógyító ételeink – a savanyú felvidít?

Savanyúság = boldogság?
Azt eddig is sokszor hallottuk már, hogy a savanyú káposztában sok a C vitamin, de hogy a savanyú íz felvidít? Ez már érdekesebb gondolat. Hogy is van ez?
Az enyhén savanykás ételek segítik a máj működését, segítenek lebontani a zsírt és a fehérjét, ezáltal, mintegy oldószerként semlegesítik a laktató, zsíros ételek hatását, emellett feloldják az ásványi anyagokat és javítják a felszívódásukat. A savanyú íz összehúz, táplálja az értékes testnedveket (Yint), felmelegíti és megszilárdítja a szöveteket, valamint segíti a Qi szabad áramlását.

Kínai dietetika alapok
Ahhoz, hogy a fentieket jobban megértsük, a kínai dietetikában kell elmélyednünk. Azonban az ízek szerinti osztályozás a kínai dietetikában nem mindig egyezik meg az általunk érzékelt ízzel. Savanyúnak számít például a citrom, csipkebogyó, savanyú káposzta, és a savanyúság. Az ecet a kínai dietetika szerint savanyú és keserű, míg pl. a póréhagyma savanyú és csípős. Az alma, mandarin, joghurt, olajbogyó, sajt, szőlő, szeder és paradicsom savanyú és édes egyszerre.
Mint minden ízre, a savanyúra is igaz: mértékkel fogyasztva gyógyító, harmonizáló hatása van, de a túl savanyú, vagy túl sok savanyú étel károsítja a májat, Qi pangást okoz.
Mire figyeljünk? Ezeknek az ételeknek a többsége termikusan hideg, ezért fontos, hogy melegítő ételekkel, eljárásokkal ellensúlyozzuk hűtő hatásukat. Hogyan? Reggel egy pohár langyos vízbe csavart citromlé, a bazsalikommal fűszerezett, főtt paradicsom megfelel ennek a célnak.

Az öt íz gyógyító jellege
Egy egészséges ember étrendjében harmonikusak az ízek, mind az öt íz jelen van – savanyú, keserű, édes, csípős, sós – és az édes íz uralkodik, mint a Lép (az emésztésért, a test táplálásáért felelős funkciókör) jellegzetes íze. Hangsúlyt az egyes ízek csak rossz egészégi állapot, megbomlott homeosztázis esetén kapnak. Ilyen esetben hangsúlyozni kell a fontosat, visszaszorítani az ellenjavalltat.
Nézzünk erre is egy példát: megfázás (szél-hideg) esetén ellenjavallt a savanyú, például a citromlé. DE! Az ödémára hajlamos, nehézkes testű, székrekedéssel küszködő emberek bánjanak csínján a savanyúval.
Ezen kívül vannak olyan ételek, amelyeknek speciális hatásuk van az egyes szervekre. A Fa elemhez tartozik és a májra hat pl. az articsóka, spenót, padlizsán, nagyon sok gyümölcs, a búza és búzacsíra, tejföl, borsmenta tea, fekete és zöld tea, sör, fehér bor, stb. Mikor a Máj-Epe funkciókörben diszharmóniák lépnek fel, ezek az ételek kiemelt szerepet kapnak.

Gyógyító étrend egyénre szabva
Ahogy a fentiekből is kiderül, étkezési szokásaink, étrendünk nagy hatással lehet egészségi állapotunkra, azonban senkinek sem javasoljuk, hogy önmagát kezdje kezelni. Amennyiben szeretne gyógyító hatású étrendet követni, ismernie kell jelenlegi egészségi állapotát, hogy mely szerveit kell erősítenie. Ebben nyújt segítséget a hagyományos kínai gyógyászat, amely minden esetben orvosi kivizsgálással kezdődik. A diagnózis felállítása után már lehetőség van egyéni gyógyító diéta felállítására.