Az inzulin rezisztenciáról

Okai, tünetei, diagnózisa és kezelése

Az inzulinrezisztencia egy olyan szénhidrát-anyagcserezavar, amely hátterében a sejtek inzulin érzékenységének romlása áll, mert a sejtek az inzulinra valamilyen okból kifolyólag rezisztensek lettek. Emiatt egyre több inzulinra lesz szükség ahhoz, hogy a sejtek fel tudják venni a vérben keringő cukrot. Ezt a túlzott inzulin termelést nevezzük hiperinzulinémiának. A kezeletlen inzulinrezisztencia számos más egészségügyi problémához is kapcsolódhat. Szerencsére ez még nem egy betegség, hanem sok esetben egy visszafordítható állapot, ezért lenne fontos foglalkozni vele!  

 

Ha valakit ezzel az állapottal diagnosztizálnak, az voltképpen egy hatalmas felkiáltó jel, hogy életmódváltásra lenne szükség, hogy ne alakuljon ki belőle cukorbetegség vagy egyéb nem kívánt szövődmény, ami már az életminőséget jelentősen ronthatná. 

Mi az inzulin? 

Az inzulin egy nagyon fontos hormon, amely számos folyamatot szabályoz a szervezetben. A hasnyálmirigy béta sejtjei választják ki. Főként a vércukorszint szabályozásában vesz részt, de hatással van a zsír- és fehérjeanyagcserére is. Ha szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasztunk, megnő a véráramban keringő cukor mennyisége. A hasnyálmirigy sejtjei érzékelik a vércukorszint növekedést és inzulint bocsátanak ki a vérbe. A keringésbe kerülve az inzulin azt az információt adja a sejteknek, hogy vegyék fel a cukrot a vérből, így csökkentve, szabályozva a vércukorszintet. 

Az inzulin rezisztencia a 2-es tipúsú diabétesz előszobája? 

Előfordulhat, hogy a sejtek bizonyos okok miatt nem reagálnak megfelelően az inzulinra. Az inzulinrezisztencia előfordulása gyakoribb, mint gondolnánk, a felnőttek körében világszerte 15,5–46,5% is lehet. Idővel a sejtek egyre ellenállóbbá válhatnak az inzulinnal szemben, ami az inzulin-, később a vércukorszint emelkedését is eredményezheti. Végül a hasnyálmirigy kimerülhet, károsodhat, az inzulintermelés végül lecsökken, emiatt a vércukorszint jelentősen megemelkedhet. Ha vércukorszint meghalad egy bizonyos küszöböt, 2-es típusú cukorbetegséget diagnosztizálhatnak.

Mi az oka? 

Számos tényező szerepet játszhat a sejtek inzulinérzékenységének romlásában. A helytelen életmód egy nagyon markáns tényező, amikor nem vesszük figyelembe a szervezet valódi igényeit. Nem táplálkozunk megfelelőn, nem mozgunk és nem alszunk eleget. 

Az inzulinrezisztencia lehetséges okai a következők: 

Tünetek és a diagnózis 

Az egészségügyi szakemberek számos módszert alkalmazhatnak annak megállapítására, hogy valóban fennáll-e az inzulinrezisztenciája. Egyes tünetek jelenléte, a részletes anamnézis felvétel és bizonyos laborparaméterek együtt alkotja a diagnózist. 

Jellemző tünetek 

bármilyen testalkatú egyén lehet inzulin rezisztens, de az inzulinrezisztencia kockázata nagymértékben megnő túlsúly vagy elhízás esetén, főleg az alma típusú, hasra lokalizálódott zsírpárnáknál

alvás közben jelentős izzadás 

acanthosis nigricans (sötét foltok a bőrön) 

étkezés után 1-2 órával étel utáni sóvárgás (leginkább cukoréhség)

cukros ételek vagy nagy mennyiségű ételek elfogyasztása utáni idegesség, koncentrációs zavar, fáradékonyság

korábbihoz képest változatlan életmód mellett is további testsúlygyarapodás

mozgás közben vércukorszint leesés, szédülés

gyakori éjszakai felébredés, rossz alvás 

többszöri éjszakai vizelés

késői reggeli vagy étkezés kimaradás esetén ingerlékenyég, izzadás, remegés, feszült hangulat 

Jellemző laboreltérések: 

Társbetegségek 

 Az inzulin rezisztenciával számos egyéb kórkép összefüggésbe hozható. 

Kezelése

Egyes táplálkozási és életmódbeli szokások segíthetnek megelőzni vagy kezelni az inzulinrezisztenciát. 

A kezelési terv kialakítása és a sikeres életmódváltás érdekében ajánlott egészségügyi szakember bevonása. 

Az inzulin rezisztencia sokakat érintő kedvezőtlen egészségügyi állapot. Idősek, felnőttek, fiatalok és gyerekek körében is egyre több a diagnosztizált eset. Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, akit ez érint. Akár a magunk egészségéről legyen szó, akár egy családtagunkat vagy barátunkat érinti, jó, ha tisztában vagyunk az alapokkal, hogy hogyan előzzük meg az inzulin rezisztencia talaján kialakuló betegségeket, hogyan törődjünk az saját inzulin rezisztenciánkkal vagy hogyan kedveskedjünk egy inzulin rezisztens családtagnak, hogy vendégségbe jön hozzánk.

 

Ha téged vagy szerettedet is érinti az inzulinrezisztencia, akkor figyelmedbe ajánljuk szakértől által tartott workshopunkat, ahol négy dietetikusunk készül tematikus IR-t érintő előadásokkal és klinikai szakpszichológus és reflexológus kollégánk pedig gyakorlati tanácsokat ad az inzulinrezisztencia tüneteinek enyhítésére.