You are currently viewing A fa-elem tisztító ereje

A fa-elem tisztító ereje

Elkezdődött a Fa időszak, közeleg a tavasz. A kínai orvoslás szerint az öt elem közül Fa elem a kezdet, a születés és gyermekkor, a gyors növekedés és fejlődés időszaka. Feléled a természet, zöldbe öltözik újra, minden életre kel és rohamos növekedésnek indul.Az időjárás is csapong, szeles, gyors változások jellemzik. Érdemes a sálat mindig kéznél tartani, mert a hirtelen feltámadó szél, vagy akár a huzat ilyenkor könnyen utat talál magának és pillanatok alatt egy nátha (,szélhideg”), vagy egy merev nyak „áldozatává” válunk. 

A Fa elemhez tartozik a Máj-Epe szervpár (funkciókörök), a zöld szín a savanyú íz és a szél, mint bioklimatikus faktor, továbbította a mindfulnessmeditationcenters.com portál. Érzelemként a haragot társítjuk a fához.
A tavasz beköszöntével lejár a melegítő csülkös bablevesek, székelykáposzták és disznótorok ideje, önkéntelenül kevesebbet eszünk, kívánjuk a ,,zöldeket”. A legtöbb kultúrában ekkor van az éves böjt időszaka is. A szervezetünk is megújul; tisztulásra és feltöltődésre vágyik, a Qi szabad áramlására. Ebben a szezonzöldségekkel tudjuk támogatni, mint pl. a sóska, spenót, saláták, csírák (retek, brokkoli, zsázsa, hagyma, lucerna, stb.), retek, gabonafüvek, zsenge növények és zöldhagyma. Ezek a nyers zöldségek a tavasz felfele emelkedő, szétterjesztő természetét mutatják. Az enyhén csípős zöld fűszerek is segítenek ebben, mint a bazsalikom, édeskömény, majoránna, rozmaring, kömény, kapor, babérlevél.
Emellett a savanykás élelmiszerek támogatják a máj működését. A megfelelő étrenddel így megteremtjük magunkban a belső tavaszt. Ilyenkor érdemes a májtisztító kúrákat is elkezdeni, aki érez kellő kitartást és elhivatottságot magában. De legyünk óvatosak! Nem mindenki szervezete van olyan állapotban, hogy egy drasztikusabb májtisztítást károsodás nélkül átvészeljen. Aki energiahiányos, fázékony, gyenge az immunrendszere és emésztése, az legyen nagyon körültekintő. A kínai gyógyászat nem javasolja a drasztikus böjtöt és tisztító kúrát, mivel az legyengíti a szervezetet, károsítja a Lép-Gyomor funkciókör működését. A pár napos gabonakúrák, zöld levek és kímélő ételek elfogadottabbak. Mikro algákkal, búzafűlével, fokhagymával és egyéb módon tudjuk támogatni a tisztulást. Segítséget jelentenek a felhalmozódott nehézfémek, szabadgyökök, lerakódott zsírok és paraziták eltávolításában, de segítséget nyújtanak a sejtmegújuláshoz is, amire ebben az időszakban nagy szükségünk van.Gyakran akaratlanul növeljük a nyers ételek fogyasztását, mivel szervezetünk kívánja, de arra mindenképpen fordítsunk figyelmet, hogy a főtt ételek aránya túlsúlyban legyen, főleg a gyenge, hiányos alkatok esetén. Ezek a zsenge, friss, zöld ételek termikusan hidegek, lehűtik a szervezetet. A robusztus, kevésbé fázékony egyéneknek ez nem probléma, ők többet fogyaszthatnak a tavaszi zöldségekből.A főzési technikáknak is érdemes egy kis figyelmet szentelnünk: ilyenkor az ételeket rövidebb ideig, de magas hőfokon készítsük, hogy a belseje kevésbé főjön át. Vízben csak enyhén pároljunk, vagy kis lángon, rövidebb ideig főzzünk.
Ezen alapelvek betartásával segítünk szervezetünknek ráhangolódni a tavasz új energiáira és harmóniába kerülünk a természettel.