You are currently viewing Egészséges karcsúság

Egészséges karcsúság

Nézzünk néhány alapelvet, amit érdemes a mindennapokban mindentől függetlenül betartani ahhoz, hogy a testünkben zajló anyagcsere, méregtelenítési és égési folyamatok optimálisan menjenek végbe.
Nem is olyan nagy ördöngösség, mint azt gondolnánk: ha azt az elvet követjük, hogy helyben termett, szezonzöldségeket és –gyümölcsöket fogyasztunk a megfelelő mennyiségű értékes gabona, hüvelyesek és egy kevés fehérje kíséretében, akkor már nem tévedünk nagyot. A citrusfélék termőhelyén jóval magasabb a hőmérséklet, mint nálunk, így teljesen helyén való, hogy az ott élők szervezetét lehűti. Nekünk sem okoz gondot a paradicsom és uborka – amik ugyancsak nagyon hidegek- júliusban és augusztusban. Ezzel szemben decemberben már sem a citrusfélékkel, sem a fenti zöldségekkel nem teszünk jót magunknak, ilyenkor sokkal inkább termikusan meleg zöldségekre van szükségünk, mint pl. a káposztafélék, és azok is megfőzve. Ha nyers zöldségre vágyunk télen, egy kevés káposztasaláta, céklasaláta, vagy savanyú káposzta jobban megállja a helyét.
A másik fontos elv testünk napi ritmusának követése: reggel 7 és 9 óra közt van a gyomor időszak a kínai szervóra szerint. Ekkor érdemes egy bőséges, meleg reggelivel elindítani a napot és beindítani az anyagcserét. Ez legoptimálisabb esetben egy gabonakása, de lehet egy kiadós leves, vagy tojás is. Sokan mondják ere, hogy nincs idejük reggel főzni. Én is így gondoltam, de legnagyobb meglepetésemre bebizonyosodott, hogy pl. a zabkása elkészítése és elfogyasztása ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a felvágott, kenyér előpakolása, a szendvics elkészítése és elfogyasztása. Sokszor szokásaink megváltoztatása a legnagyobb gátja az étrendünk átalakításának. Én is mindig hihetetlenül büszke voltam magamra, mikor sikerült rutinná tenni valamit, amire úgy éreztem, nem fér bele az időmbe. Mint pl. a meleg reggeli vagy rendszeres csíráztatás. De ez csak a kisebb jó érzés volt. Mert az új szokások pozitív következménye a mindennapokban még lelkesítőbb. Persze levest, vagy rizsnyákot tudunk több napra is főzni, így elég felmelegíteni reggel.
Ebédnél figyeljünk a változatosságra és mértékletességre, ekkor fogyaszthatunk fehérjét is, ha szükségét érezzük. A korai vacsora pedig kimondottan könnyű és kevés legyen. 18 órakor étkezzünk utoljára, mivel a máj nem képes kellő hatékonysággal elvégezni méregtelenítési feladatát, ha újabb enzimtermelési munkával lefoglaljuk az erre kiszabott időt. Amennyiben lehetséges, leginkább főtt ételeket fogyasszunk ekkor is, kevés nyers zöldség kíséretében.
A friss alapanyagok sokkal több qi-t, azaz életerőt biztosítanak szervezetünknek, mint a félkész vagy fagyasztott ételek. Ez sokkal fontosabb szempont, mint gondolnánk. Ugyanis a táplálékban levő qi meghatározza a mi energiaszintünket is. Emellett fontos, hogy a gyomrot mindig tartsuk melegen az ott ható emésztőenzimek hatékonysága végett. Ne fogyasszunk hűtött ételeket, italokat, mert leállítja ez emésztést. Ugyanilyen fontos a rendszeres étkezés és a kiegyensúlyozott, kellemes hangulat étkezés közben.
Ezen alapelvek betartásával már jó esélyt adunk magunknak, hogy a megfelelő mennyiségű energiát biztosítsunk magunknak a napi aktivitáshoz és ne terheljük szervezetünket fölöslegesen. Így salakanyagok sem rakódnak le, elkerüljük a nem kívánt súlygyarapodást is.