You are currently viewing Ezt kell tudnod az akupunktúráról

Ezt kell tudnod az akupunktúráról

Mindent az akupunktúráról egy helyen, szakértőktől.

Összegyűjtöttük az akupunktúrával kapcsolatosan leggyakrabban felmerülő kérdéseket, és válaszokat, amelyeket két részes sorozatunkban osztunk meg veletek.

Hogyan működik?
A hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerint testünk egészségügyi problémáit a Qi (ejtsd: csí) egyensúly hiánya okozza, amely az úgynevezett meridiánok mentén érezhető a legjobban.
Az akupunktúra a test meghatározott pontjait célozza és stimulálja a meridiánok mentén, ezért a kezeléseket követően a Qi áramlani kezd a testben, így az újra egyensúlyba kerül.

Milyen panaszok esetén ajánlott?
A hagyományos kínai gyógyászat több mint 2000 éve alkalmazza az akupunktúra módszerét, és bátran állíthatjuk, hogy a legkülönfélébb panaszok orvosolhatók a segítségével.
Központunkban praktizáló hagyományos kínai orvosaink több éves tapasztalata, eredményei alapján hatékonyan alkalmazható többek között a következő betegségek, elváltozások, tünetegyüttesek esetében, csak hogy a leggyakoribbakat említsük:

– krónikus fájdalom
– álmatlanság
– depresszió
– fogantatási nehézségek
– szorongás
– migrén
– műtét utáni problémák
– kemoterápia utáni hányinger és hányás
– menstruációs görcsök
– asztma
– allergia
– isiász
– fájdalmas sérülések, például húzódások

FONTOS
A legtöbb esetben pácienseink egy adott problémával, betegséggel keresik fel központunkat, és kezdik el az akupunktúrás kezeléseket, fontos azonban megemlíteni, hogy az akupunktúra kiválóan alkalmas általános egészségi állapotunk megőrzésére, szerveztünk erősítésére, megelőzve ezzel az esetleges komolyabb problémák kialakulását. Mindezt mellékhatások nélkül, így ajánlott mindenkinek, aki szeretne tenni egészségéért.

Milyen gyakran ajánlott?
„Barátoknak heti három, ellenségeknek heti egy” – tartja a kínai mondás. És valóban, az akupunktúrát kúraszerűen érdemes alkalmazni.
Az akupunktúrás kezeléseket minden esetben egy hagyományos kínai orvosi vizsgálat előz meg. Ennek során a hagyományos kínai orvos a test aktuális állapotának, az esetleges betegségnek megfelelően állapítja meg az akupunktúrás kezelések számát. Ez lehet 5, 10, 20, 30 vagy súlyosabb esetben akár 40 alkalom.
Ezt követően a páciens is sokat tehet gyógyulása érdekében, hiszen minél több alkalommal szakít időt a kezelésre, annál intenzívebb lesz az akupunktúra hatása.
Amíg 1-2 alkalom/ hét az állapot fenntartására szolgálhat, heti 3-4 kezeléssel már sokat tehetünk egészségünkért. Érdemes tehát időt szánni rá,és kúraszerűen végig csinálni az adott kezelés sorozatot.

Mennyi időt szánj rá egy alkalommal?
Azt már tudjuk, hogyan működik, hányszor ajánlott, de nem kevésbé fontos kérdés, hogy a mindennapjaidba hogyan tudsz beütemezni egy akupunktúrás kezelés sorozatot.
Jó, ha tudod, kb. 40 percet érdemes szánnod egy nap a kezelésre, ebből az akupunktúrás tűk hatóideje 30 perc (ennyi időt töltesz az ágyon fekve), ehhez jön még a felkészülés, esetleges panaszok megosztása a hagyományos kínai orvossal.

A nap bármely szakában ajánljuk a kezelést, akár reggel munka előtt (sok helyen már 6:30-tól fogadják a pácienseket, így akár 8 órára beérsz a munkahelyedre). Ha ezt választod, a 30 perc után kipihenten, ellazultan kezdheted a napod. Ha munka után tudsz időt szánni rá, jóga gyakorlatokremek, levezetése lesz a napnak, a hatóidő alatt meditálhatsz, lazulhatsz, ehhez nyújt segítséget a kellemes, lágy háttérzene a kezelőben

Az akupunktúra fáj?
Bár az akupunktúrás kezelések során tűket használunk, az eljárás maga fájdalommentes.
A megfelelő pontok stimulálása hajszálvékony tűkkel történik, amelyeket a bőr felső rétegébe szúrunk. A páciens mindössze enyhe feszítést érezhet egy-egy pontnál, ám ez néhány perc alatt elmúlik, sőt legtöbben a 30 perces hatóidő alatt kellemes, meditatív állapotba kerülnek, nem ritkán álomba is merülnek.

ÉRDEKESSÉG
Az akupunktúrás tűk vastagsága 0,18-0,25 mm között van. Ez alig vastagabb, mint egy sötétebb színű hajszál (kb. 0,2 mm).

A KEZELÉSEK UTÁN
Ahogy említettük a kezelés a test meridián pontjai mentén történik, ez pozitív hatással van a központi idegrendszerünkre, így nem csoda, hogy a legtöbben a kezelések után kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak érzik magukat, és könnyebben birkóznak meg a mindennapi stressz helyzetekkel.

Az akupunktúra végzésének jogszabályi háttere

Hivatalos állásfoglalás:

“Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 110. § (4a) bekezdése szerinti, akupunktúra végzésére engedéllyel rendelkező személy kivételével – nem rendelhet és nem végezhet szervekbe, szövetekbe hatoló beavatkozást és akupunktúrát, kivéve a szenvedélybetegek leszoktatására alkalmazott fülakupunktúrát.

11/1997. (V. 28.) NM rendelet 110. § (4a); A hagyományos kínai gyógyászat területén, legalább 5 éves, felsőoktatási képzést követően megszerzett oklevéllel rendelkező személy részére kérelmére a kormányrendeletben meghatározott hatóság – az Egészségügyi Tudományos Tanács bizottságának az oklevél szerinti szakképesítésnek a kérelemben foglalt egészségügyi tevékenység végzése szempontjából való megfelelősége kérdésében kiadott szakhatósági állásfoglalása alapján – kormányrendeletben foglaltak szerint, a szakképzettségének megfelelő tevékenységre, meghatározott időtartamra szóló tevékenységre jogosító engedélyt adhat ki. A tevékenységre jogosító engedély kiadásának feltétele, hogy a kérelmező hitelt érdemlő módon igazolja, hogy a korábbi, rendszeresen végzett egészségügyi tevékenységének helye szerinti utolsó, ennek hiányában az állampolgársága szerint illetékes állam jogszabályai alapján nem áll az egészségügyi tevékenység gyakorlását kizáró vagy korlátozó intézkedés, büntetés vagy büntetőjogi intézkedés hatálya alatt, és megfelel a tevékenység végzéséhez előírt egészségügyi alkalmassági feltételeknek. Az engedélyezett egészségügyi tevékenység végzéséhez a szakképesítést igazoló bizonyítvány vagy oklevél tényleges elismerése nem szükséges. A kormányrendeletben meghatározott hatóság az engedélyekről nyilvántartást vezet, amely tartalmazza a kérelmező természetes személyazonosító adatait, oklevelének számát és az és az engedély tartalmát.”