You are currently viewing „Ha nem megy, fáj”

„Ha nem megy, fáj”

Ahhoz, hogy jobban megértsük a Máj-Epe funkciókör működését és ne csak az étkezéssel tudjunk segíteni magunkon adott esetben, érdemes egy kicsit közelebbről megismerni a Fa elem harmonikus működését, kibontakozását akadályozó tényezőket.
Nagyon sokan szenvednek migréntől, féloldali fejfájástól, vagy isiásztól, deréktáji idegbecsípődéstől, csípőtáji fájdalmaktól. Az oka mindkettőnek ugyanaz: az Epe meridiánban keletkező blokk, elzáródás. A Máj és Epe a hagyományos kínai orvoslás szerint egy szervpár. Az egyik funkciókörben keletkező zavar tüneteket okozhat mind a kettőben, ami sokszor meridiánok lefutása mentén jelentkezik különböző fájdalmak, csomók, bőrtünetek formájában. Az Epe meridián, egyik leghosszabb meridián, mely a külső szemzugban kezdődik, a fejen többszörösen előre-hátra fut, majd a nyakon és vállon keresztül a test oldalvonalában cikk-cakkban halad, végül a láb külső oldalán lefutva a negyedik lábujj körömágyánál végződik.
A meridiánban keletkező elakadásoknak többféle oka lehet: adódhat a Máj, vagy az Epe túlterheltségéből (túlevés, alkohol), lelki okokból, de okozhatja a szél is, főleg, ha belső érzelmi viharaink találkoznak egy hűvös tavaszi széllel. Ismerjük az érzést, mikor arra ébredünk, hogy ,,beáll a nyakunk”. Nem véletlenül hívják a tarkótól a vállakig terjedő területet szélzónának: a stresszből, túlterheltségből, de akár más személyekkel való konfliktusainkból adódó feszültség először itt jelenik meg fizikai szinten. Az elfojtott érzelmek akadályozzák a Májat Qi szétterjesztő funkciójában, pangások keletkeznek és hosszabb távon kialakulhat a ,,Májszél”. Ezt érzékeljük görcsök, vándorló fájdalmak, ín- és izomfeszülések formájában. Az étkezés mellett az érzelmeknek, stressznek, pszichés problémáknak sokkal nagyobb szerepük van a Máj-Epe funkciókör működésében, semmint azt gondolnánk. A Fa elem rosszul viseli a nyomást. Sok neurózis fejlődik ki, ha a gyermekkor (az életciklusunk Fa időszakában) feszült légkörben, nyomás alatt telik. Ennek következményeit, fizikai szinten is, hurcoljuk egész életünkben. Egy kiegyensúlyozottan, harmonikusan működő Fa elem a kreativitásban, jó szervezőkészségben, toleranciában és nagyvonalúságban mutatkozik meg. Egy zavart Fa elemmel rendelkező egyént gyakran elborítanak a negatív érzelmek: dühös, agresszív, kritikus, problémáinak forrását mindig külső környezetében keresi, tevékenységeiben görcsös, akaratos. De fordítva is igaz: ha sokáig vagyunk olyan helyzetben, amiben nagyon nem érezzük jól magunkat, legyen ez munkahelyi vagy párkapcsolati konfliktus, stressz, az elfojtott érzelmeink befele dolgoznak és a Máj-Epe funkciókört terhelik. Ha ehhez esetleg még egy túlzott húsfogyasztással járó étrend is járul, gyakran alakul ki epekő, amit a legtöbb esetben az epe eltávolításával szoktak megoldani.
A meridiánban keletkező blokkot többféleképpen is el lehet hárítani, hatékony segítség ilyenkor a Tu Na (kínai gyógymasszázs) vagy az akupunktúra. A legjobb megoldás természetesen a fizikai és lelki prevenció: megfelelő étrend, stresszkezelési technikák (meditáció, relaxáció), sport vagy Taicsi vagy Csikung rendszeres gyakorlása.