Hozd magad formába: Az evés titkos tudománya című dokumentumfilm nyomán

A Hozd magad formába című amerikai dokumentumfilm egy könnyen „megemészhető”, informatív film emésztőrendszerünk működéséről, az ott élő mikroorganizmusok (főként baktériumok) fontosságáról, melyek segítik emésztőrendszerünk megfelelő működését.

A témakörrel foglalkozó tudományágak olyan fontos dolgokat is felismertek, miszerint a bélrendszer a második agyunk, valamint, hogy immunrendszerünk 70%-a beleinkben van, így ez az ismeretterjesztő film arra is felhívja a figyelmünket, hogy a bélrendszerünkben található mikrobiális közösség hatással van az agyműködésünkre, mentális állapotunkra, a hangulatainkra és az általános jóllétünkre is.

„A mikrobiomunkat az életünk összes apró döntésével és kalandjaival alakítjuk” – mondja a filmben Giulia Enders, orvos. Ez azt jelenti, hogy mindenki egyedi bélmikrobiommal, azaz bélflórával rendelkezik. Tim Spector genetikai epidemiológus kiemeli, hogy a mikrobiom lehet az egészség kulcsa, mert a génjeinken nem tudunk változtatni, de mindannyian képesek vagyunk befolyásolni a saját mikrobáinkat az étrendünk és az életmódunk egyszerű megváltoztatásával.” – ehhez azonban ismernünk kell bélflóránk pontos összetételét.

Manapság számos eltérő információt találhatunk az interneten, vagy hallhatunk a televízióban arról, hogy mit, mennyit és hogyan kellene ennünk, milyen étrend-kiegészítőket kellene szedünk egészségünk megőrzése vagy éppen betegségeink kapcsán, ezért sokszor érezhetjük magunkat összezavarodva, hogy mi is lehet az, ami nekünk igazán segíthet? Ahogy a film is rávilágít, ahhoz, hogy kiigazodjunk szervezetünk működésén, szükséges megismerünk a mikrobiomunk összetételét: a jó és hasznos baktériumok, valamint a káros baktériumok esetleges jelenlétét, hiszen ezáltal kaphatunk lehetőséget különböző betegségeink kezelésére megfelelő szakember segítségével.

Nálunk, a Medical Healing Point Egészségközpontban abban tudunk segítséget nyújtani a mikrobiom vizsgálati lehetőséggel, hogy megnézzük a kialakult probléma bélflórával összefüggésbe hozható oki hátterét, és egyensúlyának támogatásán keresztül segíthetjük az általános jóllét visszanyerését.