You are currently viewing Puffadás = májprobléma?

Puffadás = májprobléma?

Szokatlan gondolat, hisz az emésztést elsősorban a bevitt táplálékkal hozzuk összefüggésbe. Bizonyos ételektől puffadunk, ég a gyomrunk, másoktól nem. Ez valóban így is van, mivel a meggyengült emésztőrendszer már nem bírja úgy ellátni a feladatát, mint optimális működése esetén.
Mitől gyengül meg? Hisz étkezési szokásainkon nem változtattunk, vagy ha igen, igyekszünk kímélőbb ételeket enni, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket. Lássuk, mi is a szerepe a Májnak ebben a folyamatban.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a Máj funkciókörnek az alábbi szerepe van:
• felelős a Qi diszperziójáért
• tárolja és tisztítja a vért
• táplálja az inakat
• nyílása a szem
• állapota a körmökön nyilvánul meg

Mit is jelent ez? Az egészséges, harmonikusan működő Máj egyenletesen oszlatja szét és keringeti szervezetünkben az energiát (Qi-t), ezzel együtt a testnedveket és vért. A vér képzésében, tisztításában és tárolásában is sokkal nagyon szerepe van, mint amit a nyugati orvoslás tulajdonít neki. Felelős azért, hogy az inak és izmok kellő rugalmassággal rendelkezzenek, hogy a szem működése, vérellátása és egészsége optimális legyen, valamint azért hogy hajunk és körmünk szép fényes és egészséges maradjon.
Ha a Máj valamilyen oknál fogva akadályozva van optimális működésében, a legváltozatosabb tünetek léphetnek fel a szénanáthától kezdve a kötőhártya gyulladáson, szemszárazságon, szem árpán, hasmenésen keresztül a menstruációs problémákig. Töredezett körmök, merev test, ekcéma, daganatok is mind a Máj elégtelen működését is tükröző tünetek.

A túlterhelt Máj – legyen ez étkezésből vagy pszichés okból fakadóan – elégtelenül működik, igyekszik szabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól és túl sok epét választ ki. A túl sok epefolyadék irritálja az emésztőrendszert, a bélfalat, gátolja a felszívódást, így nem megfelelő emésztési folyamatok zajlanak, amelyek a gyomorégés, fájdalom, reflux, kialakulását segítik. Kínai orvosi szaknyelven ekkor mondjuk, hogy a Fa megtámadta a Földet, Illetve a Máj megtámadta a Lépet.
Ilyen esetekben a dietetika kiegészítő kezeléssé válik az akupunktúra mellett, szükség van rá és hatékony segítséget nyújt. A különböző tünetegyüttesek a hagyományos kínai orvoslás szerint szindrómákra utalnak, melyek alapján a betegséget megállapítják. A Májnak is többféle szindrómája, betegsége van, mely szerint a kezelési tervet is felállítják. Ezekről majd a későbbiekben lesz szó. Az étrendet is ennek megfelelően elehet összeállítani, de néhány alapelv betartása a legtöbb esetben segít. Legfontosabb szempont a táplálkozás során a Máj tehermentesítése és működésének segítése. Az előző cikkben leírtak alapján nagyobb szerepet kapnak az étkezésben a savanykás ízű és a májra ható élelmiszerek. Ezen kívül fontos az állati eredetű fehérjék és zsíros ételek fogyasztásának visszaszorítása és nagy figyelmet kell szánni az ételtársításnak is. Íme, néhány alapszabály. A különböző alkotóelemek (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) megemésztéséhez különböző típusú enzimekre van szüksége a szervezetünknek, melyek különböző közeget (savas, lúgos) igényelnek. Ha egyszerre visszük be ezeket, pl. krumpli és hús formájában, azzal nagy feladatot adunk az emésztőrendszerünknek.
Egy gyengébb emésztőrendszer esetén fontos, hogy egy étkezésen belül ne szerepeljen fehérje és szénhidrát az étlapon. Sőt, a legjobb, ha egyszerre csak egyféle szénhidrátot, vagy fehérjét eszünk, mert a különböző típusú keményítőkhöz és szénhidrátokhoz is különböző enzimekre van szükségünk. Így a krumplis tészta is lehet megterhelő. Az étkezésekhez fogyasszunk zöld levélzöldségeket és keményítőmentes zöldségeket nyersen, vagy megfőzve az évszaknak és az alkatunknak megfelelően. Gyümölcsöket, tejet csak magában fogyasszunk.
Természetesen lehet ezen még finomítani, de ezt már érdemes az egyén alkatának és szindrómájának megfelelően kidolgozni.